Mladi Crvenog križa sudjelovali na pet edukacija u lipnju

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEMladi Crvenog križa Našice imali su poprilično aktivan mjesec lipanj. Uz uobičajene aktivnosti u klubu mladih, mladi su se odlučili održati tri edukacije za svoje članove te sudjelovati na dvije edukacije koje je organizirao Hrvatski Crveni križ u suradnji s Atlantic Grupom d.d. Mladi su se uz ove edukacije, prijavili i na međunarodne edukacije koje će biti održane u srpnju.

Pružanje podrške i briga za dobrobit volontera

Prvu edukaciju u lipnju, mladi su održali već 6. u mjesecu na temu “Pružanje podrške i briga za dobrobit volontera”. Predavanje su održali Ivan Papučić i Laura Kanis koji su proučili priručnik Španjolskog Crvenog križa “COVID-19: pružanje podrške i briga za dobrobit volontera”. Hrvatski Crveni križ je preveo i prilagodio priručnik koji daje smjernice u organizaciji volontera tijekom izvršavanja aktivnosti u uvjetima pandemije. Priručnik je nastao iz teških iskustava, izuzetno teških uvjeta rada i djelovanja s kakvima se susreo Španjolski Crveni križ.

Osobna online sigurnost

17. lipnja su krenuli sa temom “Osobna online sigurnost”. Edukacija je bila održana preko platforme Zoom, a organizirali su ju Hrvatski Crveni križ i Atlantic Grupa d.d. Predavanje je održao Dražen Pranić, rukovoditelj IT sigurnosti u Atlantic Grupi d.d. Na edukaciji su obrađene teme socijalnog inženjeringa, sigurno korištenje mail i Web servisa, savjeti za dobru lozinku, sigurno korištenje društvenih mreža i pričuvnu pohranu podataka. Na edukaciji je sudjelovalo četvero mladih volontera.

Tečaj realističnog prikaza ozljeda – Prvi dio

U subotu 20. lipnja u klubu mladih je krenuo Tečaj realističnog prikaza ozljeda. Tečaj je vodila Dunja Golub koja je prošle godine na Ljetnoj školi mladih u Orahovici uspješno položila program Realistični prikaz ozljeda. Na tečaju je sudjelovalo osmero mladih volontera, a naučili su što je realistični prikaz ozljeda, izradu osnovnih umjetnih ozljeda poput ogrebotina, posjekotina, razderotina, modrica, itd. Prvi dio tečaja su završili izradom amputacije ruke.

Droge – Što su i zašto reći ne?

S edukacijama u klubu mladih, mladi su nastavili u srijedu 24. lipnja s temom “Droge – što su i zašto reći NE?” povodom Svjetskog dana protiv zlouporabe droga. Predavanje su održale Mirna Golub i Laura Kanis. Na radionici je sudjelovalo sedam mladih volontera i ravnatelj Crvenog križa Našice. Mladi su naučili što su to droge i kako utječu na čovjeka. Učili su o poznatijim drogama kao što su heroin, kokain, marihuana, ali i o drogama kroz povijest, od drevnih Inka i Azteka koji su uživali koku i opijum, preko 70-ih i povezanosti droga s početcima novih glazbenih žanrova, pokreta i kultura pa i o drogama 21. stoljeća. Mladi su prošli i kroz neke zanimljivosti vezanih s drogama, poznatim znanstvenicima koji su konzumirali droge i o poznatim svjetskim organizacijama koji su koristili nekakve droge u svojim proizvodima, vojski koje su koristili opojna sredstva za ublažavanje posljedica umora i zdravstvu koje je koristilo i još koristi nekakve opojne supstance za ublažavanje boli i liječenje. Na kraju su mladi porazgovarali o rehabilitaciji ovisnika, kako im možemo pomoći te kako se oni ponovno uključuju u društvo i što im je potrebno da se odluče promijeniti i pobijediti svoju ovisnost

Osnove upravljanja projektima

25. lipnja je održana nova edukacija preko platforme Zoom u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa i Atlantic Grupe d.d. Predavanje pod nazivom “Osnove upravljanja projektima” održala je Dubravka Milinović, koordinator projekata u Atlantic Grupi d.d. Na edukaciji je sudjelovalo 6 mladih volontera. Na edukaciji su mladi prošli teme: što je projekt?, faze projekta, svrha upravljanja projektima, vođenje ljudi u projektima te alati koji nam pomažu u vođenju projekta. Naučena znanja, mladima će koristiti u osmišljavanju, planiranju i provođenju budućih aktivnosti, a najviše i u projektu “Svaka minuta je važna” koji trenutno traje i kojega su mladi organizirali te ga provode.

Tečaj realističnog prikaza ozljeda – drugi dio

U subotu 27. lipnja je nastavljen tečaj realističnog prikaza ozljeda kojeg je vodila Dunja Golub. Nastavno na prvi dio tečaja mladi su učili i vježbali glumu pojedinih ozljeda koje su naučili izraditi, učili su odglumiti i razna stanja poput besvjesnog stanja, stanja šoka i panike. Na kraju tečaja mladi su učili kako osmisliti i realizirati vježbu za ekipe prve pomoći te kako pripremiti glumce.

Dogovorene su i nove edukacije

Mladi nakon uspješnog mjeseca lipnja, u srpnju mladi nastavljaju u istom tonu. 1. srpnja bit će nova edukacija Hrvatskog Crvenog križa i Atlantic Grupe d.d. na temu “Priprema za intervju” preko platforme Zoom. Istog dana kreće i cjelomjesečna edukacija “2020 Online Course on Awareness Raising on the Risks of Human Trafficking”. Edukaciju provodi Centar za suradnju društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca na Mediteranu (CCM), a sam tečaj će biti održan preko platforme za učenje. Tečaj će biti održan na engleskom jeziku. Od 20. srpnja do 23. srpnja će biti održano i prvo virtualno izdanje međunarodnog kampa Atlantis, no o tome ćemo u zasebnom članku.

Pročitajte još

Učitavanje...