Milijarda ustaje – Protiv nasilja nad ženama 2021.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEKampanja “One Billion Rising” ili „Milijarda ustaje“ započela je na Valentinovo 2012. kao inicijativa za podizanje svijesti o uznemirujućoj statistici prema kojoj će svaka treća žena u svijetu tijekom svojeg života biti podvrgnuta fizičkom nasilju, što je sveukupno milijarda i pol žena i djevojčica, a Republika Hrvatska nije iznimka. Riječ je o globalnoj plesnoj kampanji koju je započeo UN i koja je usmjerena protiv nasilja nad ženama.

Kampanja se održava u više od 200 zemalja svijeta i 20-ak gradova u Hrvatskoj (Zagreb, Rijeka, Pula, Split, Koprivnica…. ) i razvila se u najveću organiziranu akciju usmjerenu na suzbijanje nasilja nad ženama. Cilj ove aktivnosti je pokazati predanost i solidarnost u borbi protiv nasilja, upozoriti na njegove pogubne posljedice i pozvati sve da plešući odbiju pristati na „status Q“, sve dok kultura nasilja ne nestane.

 

I ove godine, u sklopu Nacionalnog preventivnog projekta „Živim život bez nasilja“, Plesni studio “Shine” iz Osijeka i Policijska uprava osječko – baranjska osmislili su način za sudjelovanje u kampanji, unatoč pandemiji koronavirusa. Plesači i policajci okupili su se na trgu Vatroslava Lisinskog u osječkoj Tvrđi i u skladu sa mjerama Stožera civilne zaštite i ove godine otplesali plesne korake s ciljem poticanja borbe protiv nasilja.

 

Građanska dužnost je prijaviti bilo koji oblik nasilja, a svojim postupanjem dokazujemo da je Grad Osijek, ali i Osječko – baranjska županija mjesto nulte tolerancije na nasilje, a ovakvim postupanjem možemo unaprijediti život u lokalnoj zajednici.

 

Odjel prevencije, Policijske uprave osječko – baranjske tijekom cijele godine provodi preventivni projekt „Živim život bez nasilja“ temeljem kojega edukacijom i radionicama u osnovnim i srednjim školama na području Osječko – baranjske županije, djeci ukazuje na problem svih oblika nasilja – TJELESNO, PSIHIČKO, EKONOMSKO, SEKSUALNO, NASILJE U RADNOM OKRUŽENJU (MOBBING), VRŠNJAČKO NASILJE (BULLYNG) i dr. Na taj način ne prestaje se ukazivati na problem nasilja općenito.

 

Foto: PU osječko – baranjska

Pročitajte još

Učitavanje...