Memorijalna izložba „Oteti od zaborava – 91 heroj Domovinskog rata”

U sklopu obilježavanja Dana gradske četvrti Jug 2, danas (31. svibnja 2024. godine) je postavljena memorijalna izložba „Oteti od zaborava – 91 heroj Domovinskog rata”, autorice Roberte Kljenak, rađena prema istoimenoj knjizi. Cilj izložbe je prenijeti svjedočanstva hrabrih hrvatskih branitelja i civila tijekom Domovinskog rata kako njihova žrtva nikada ne bi bila zaboravljena. Uz predsjednika Gradskog vijeća Grada Osijeka Tihomira Florijančića, izložbu je obišao i obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić.

„Osim branitelja i civila iz Osječko – baranjske županije, svoja su svjedočanstva iznijeli i sudionici Domovinskog rata iz drugih županija, čije smo priče i ratnu perspektivu također imali prilike upoznati, a autorica je s nama podijelila kako joj nije bilo nimalo lako to sve prikupiti. Naime, mnogi sugovornici su zatomili i potisnuli svoja ratna sjećanja jer je tako lakše nastaviti živjeti. Upravo je ova izložba, ali i istoimena knjiga, trajni podsjetnik budućim naraštajima da nikada ne zaborave žrtvu zahvaljujući kojoj je stvorena voljena nam Domovina.” – kazao je Lukić.

Ono što se dogodilo tijekom Domovinskog rata ne smije pasti u zaborav

Autorica izložbe Roberta Kljenak istaknula je kako je cilj izložbe, ali i istoimene knjige učiniti žrtvu hrvatskih branitelja i civila besmrtnom. „Želja mi je da knjiga uđe u obrazovni sustav, a trenutno je u postupku prijevoda na engleski jezik. Radim i na filmu u kojem će biti prikazane emocije sugovornika na postavljena pitanja tijekom razgovora za stvaranje knjige.” – rekla je Kljenak.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka Tihomir Florijančić naglasio je kako je zahvaljujući knjizi, a posljedično i izložbi Roberte Kljenak dodatno senzibilizirana šira javnost na sve ono što se događalo 90-ih godina prošlog stoljeća. „Njezin interes da prevede knjigu na engleski jezik dovoljno govori koliko je ona u tome ambiciozna i postojana te koliko želi prenijeti mladim generacijama poruku da ono što se dogodilo tijekom Domovinskog rata ne smije pasti u zaborav.” – zaključio je Florijančić.

Pročitajte još