Međužupanijski projekt OŠ kralja Tomislava „Čarobne ideje”

Potaknuta činjenicom kako je fina motorika kod djece sve slabije razvijena i da ju treba razvijati kako bi školski uspjeh bio neizostavan, učiteljica savjetnica Ljiljana Kubaša iz OŠ kralja Tomislava iz Našica i učiteljica Maja Biro iz OŠ Ivana Gorana Kovačića, Zdenci, pokrenule su Međužupanijski projekt „Čarobne ideje”.

Što je s finom motorikom? Je li ona doista toliko važna i zbog čega?

Fina motorika je niz koordiniranih pokreta kostiju, zglobova i mišića šake (posebno prstiju) radi izvođenja malih, preciznih pokreta. Usko je vezana uz koordinaciju oko-ruka (mogućnosti da ruka i prsti pravilno izvrše zadatak koji smo vidjeli okom). Fina motorika nužna je za izvođenje nebrojeno mnogo svakodnevnih zadataka koje mi odrasli izvodimo s lakoćom, a koje djeca od rođenja do predškolske i rane školske dobi moraju uvježbavati kroz zabavne aktivnosti i igru. Fina motorika se razvija rastom – od početnih nespretnih pokušaja djeteta da samostalno koristi škarice, pokreti ruke, tj. šake s vremenom postaju precizniji, sve do trenutka kad dijete može uzeti škarice i kontrolirati ih.

Namijenjen je osnovnoškolskoj djeci. Učenici su unutar nastavne godine pojedinog razreda uz vođenje učitelja istraživali i kreirali različite prigodne motive oblikujući ga od raznobojnog papira,

tako što su ga rezali, savijali, lijepili. Da bi dijete razvilo finu motoriku i s lakoćom obavljalo svakodnevne zadatke, koje većina odraslih tako obavlja, potrebno je od rođenja uvježbavati različite motoričke pokrete. Projekt razvija motoričke i intelektualne sposobnosti, kreativnost i strpljenje, potiče maštu, razvija smisao za estetiku i logičko razmišljanje. Učenici uče na kreativan i opuštajući način.

Projekt ima osobine igre koja je vrlo važna za razvoj djeteta

Cilj projekta je bio upoznati razne tehnike savijanja, rezanja i lijepljenja papira razvijanjem istraživačkih vještina i vještina kritičke analize. Učenici su razvijali sposobnosti samostalnog učenja, problemskog mišljenja, rada u timovima (skupinama), komunikacije, inovativnog mišljenja, vlastite prezentacije, medijske i IKT kompetencije.

Aktivnosti koje su ostvarili:

 • 9. i 10. mjesec- faza upoznavanja i načina rada na projektu
 • predstavljanje projekta (Zoom platforma, Webučionica)
 • upoznavanje i predstavljanje škole pomoću fotografije, prezentacije ili videouratka
 • sudionici su izradili motive vezane za godišnja doba, blagdane, značajne datume kroz godinu.

Prijedlozi aktivnosti:

 • 9.mj. Jesen- pužić ili gusjenica, suncokret
 • 10.mj. Dječji tjedan
 • 11.mj. Svi sveti (ruža)
 • 12.mj. Božić/ Sveti Nikola/ Medni dan
 • 1.mj. Zima- snjegović, pahulje
 • 2.mj. Maškare/ Valentinovo
 • 3.mj. Proljeće – proljetni šešir
 • 4.mj. Uskrs
 • 5.mj. Majčin dan/ obitelj/ sunce
 • 6.mj. Ljeto – voće/more/ sladoled

Ostale aktivnosti su bile prema izboru i želji učitelja i učenika (izrada slikovnice, pisanje čestitke, ilustracije, izrada videa, plakata, leksikona, brošura, postera… Aktivnosti su se provodile u obliku tematskog dana, tematskog tjedna (ili mjeseca) ili integriranog dana. Učenici su tako učili promatranjem, istraživanjem, rezanjem, lijepljenjem, samostalno i u suradnji s drugima koristeći web alate u daljnjem učenju te izvornu stvarnost, video vodiče i literaturu kao izvore informacija. Dobro razvijena fina motorika preduvjet je za razvoj grafomotorike, pisanja i urednog rukopisa. Razvoj fine motorike najproduktivnije je poticati kroz zabavne igre i aktivnosti! Radove možete pogledati na službenoj web stranici projekta: https://sites.google.com/view/carobneideje/po%C4%8Detna-stranica

Izvor: OŠ kralja Tomislava Našice, Ljiljana Kubaša, učiteljica savjetnica

Pročitajte još