Liga Prvaka u nogometu, sezona 2022./2023.

UEFA Liga Prvaka 2022./2023. se održava od 21.lipnja 2022. godine do 10.lipnja 2023. godine. Ovo delikatno nogometno natjecanje organizira UEFA, odnosno zajednica europskih nogometnih udruženja, engleski Union of European Football Associations. Sportsko klađenje u Hrvatskoj prisutno je dugi niz godina, razvija se i modernizira. U tekstu saznajte što danas bilo koja online kladionica

UEFA Liga Prvaka je, možemo to s pravom reći, najelitnije europsko natjecanje vezano uz nogometne klubove. U ovom elitnom natjecanju sudjeluju čak 78 tima iz 53 nogometna saveza. U ovoj sezoni ne učestvuje Rusija zbog situacije s Ukrajinom, ali i Lihtenštajn koji nema svoju ligu. Broj predstavnika iz svake zemlje se određuje ovisno o plasmanima nogometnih saveza svake zemlje prema UAFA specijalnim koeficijentima. Tako države s plasmanom od 1. do 4. Imaju 4 predstavnika, od 5. do 6. Imaju 3 predstavnika, i dalje s manjim plasmanima imaju po dva ili jednog predstavnika. Također i svi pobjednici po tim pravilima ili prijašnje sezone 2021./2022. Imaju osigurano mjesto za ovu sezonu i ako se ne kvalificiraju preko svog nacionalnog prvenstva. Dinamo Zagreb je najbolji predstavnih Hrvatske u Ligi Prvaka

UEFA Liga Prvaka 2022./2023. započela je krajem lipnja ove godine s 4 kvalifikacije i jednim doigravanjem. 6 najuspješnijih klubova s još 26 drugih koje su već osigurale prolaz su učestvovali dalje u natjecanju. Tako je faza s 32 kluba u 8 grupa po 4 kluba igrana po sistemu “svatko sa svakim”, s tim da je se jedna utakmica igrala u gostima i jedna kao domaćin. Po dva najbolje plasirana kluba su išla u završne duele, a trećeplasirani iz svake grupe su nastavljali u UEFA ligi Europe. Nakon ove grupne faze slijedi završna faza koja počinje s osminom finala. U toj fazi se također igraju po dvije utakmice, opet jedna kao gost i jedna na domaćem terenu za svaki klub. Dalje prolaze one ekipe koje imaju bolji učinak golova. 

Finalna utakmica nakon osmine finala, zatim četvrtine i na kraju polufinala igra se u završnoj utakmici

Ždrijeb parova za osminu finala je se održao se 7. studenog u Nyonu – sjedištu UEFA. Određeno je da pobjednici skupina budu nositelji i da u osmini finala igraju s nekom od drugoplasiranih ekipa. Postoji još jedno pravilo da u osmini finala ne mogu igrati međusobno klubovi iz iste zemlje, ali također ni klubovi koji su igrali u istoj skupini. 

Prve utakmice osmine finala su zakazane od 14. – 22. veljače 2023. godine, a sljedeće uzvratne 5. – 15. ožujka 2023. godine.  

Zaljubljenici engleskih Manchester City-a, Liverpoola, Chelsea-e, Tottenhama, ali i njemačkih Bayern Munchen-a, Borussia Dortmund-a, RB Leipzig-a, Bayer Leverkusen-a će doći na svoje. Da li su ovo favoriti ovog natjecanja kako i najavljuju mediji još ćemo i vidjeti. 

17. ožujka 2023. godine je ždrijeb parova za četvrtfinale, polufinale i finale

U zadnje završenoj sezoni prvak natjecanja UEFA Lige Prvaka bio je Real iz Madrida. I ove godine mu kladioničari prognoziraju dobar uspjeh.  Napomenimo i da će se završna utakmica ovog natjecanja održati u Turskoj, Istanbulu i to u Olimpijskom stadionu Ataturk (Atatürk Olimpiyat Stadı) 10. lipnja 2023. godine.

Pročitajte još