Kroz edukaciju povećava se upis djece u srednjoškolska ugostiteljska i turistička zanimanja

Početkom nove školske godine nastavile su se provoditi radionice pod nazivom „Pronađi svoj put u ugostiteljstvu i turizmu!“ s ciljem dodatnog educiranja i informiranja učenika osnovnih škola u Osječko – baranjskoj županiji kako bi se proširio interes za upis srednjoškolskih turističkih i ugostiteljskih programa obrazovanja, osobito za učenike s teškoćama. Radionice su osmišljene i provedene od strane projekta Inklutour te Ugostiteljsko – turističke škole Osijek koja je ujedno i projektni partner.

Iako su se dosadašnje radionice fokusirale na osnovne škole u gradu Osijeku, nastavak radionica omogućava edukaciju i informiranje učenika osnovnih škola u Osječko – baranjskoj županiji, osobito u manjim naseljima županije pa je tako ova radionica organizirana i provedena u Osnovnoj školi Josip Kozarac u Josipovcu Punitovačkom.

Učenicima se prikazao način obrazovanja u Ugostiteljsko – turističkoj školi Osijek

S ciljem da se učenike informira i o drugim mogućnostima prilikom upisa srednje škole te da se skrene pozornost na sve veću popularnost turističkih zanimanja, kao i benefite koje takvo obrazovanje pruža učenicima nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja, s učenicima osmih razreda OŠ Josip Kozarac proveden je kratak kviz znanja s pitanjima iz ugostiteljstva i turizma. Tako se na ležeran i neformalan način otvorila radionica, a učenici su se, zajedno s razrednicama, pedagoginjom i ravnateljicom, opustili i zabavili uz niz korisnih i interesantnih pitanja.

Učenicima se, uz promotivne videe, prikazao način obrazovanja u Ugostiteljsko – turističkoj školi Osijek te su mogli čuti što njihovi vršnjaci misle o upisu navedene srednje škole i kako im je na nastavi, ali i kako izgleda praktična nastava u suvremenim specijaliziranim praktikumima u sklopu škole. Tom prilikom se naglasilo da i učenici s teškoćama također imaju mogućnost pohađanja obrazovnih programa u Ugostiteljsko – turističkoj školi Osijek s obzirom da im se pruža mogućnost pohađanje redovne nastave s vršnjacima uz individualizirane postupke i prilagodbu nastavnog sadržaja kako bi svako dijete dobilo priliku za obrazovanje, rast i razvoj, a potom i zapošljavanje u turističko – ugostiteljskom sektoru.

Projekt Inklutour započeo je u ožujku 2022. i provodit će se sve do studenog 2023. godine. Financiran je iz bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda, temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Poziva „Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva II.” u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”

Pročitajte još