Kreativna riznica – Popularizacijski simpozij kreativne industrije

„Jednom godišnje nastojimo objediniti sveučilišne snage i pozvati sve zainteresirane da dođu u kreativno središte Republike Hrvatske, kako volimo nazivati Osijek. Na devetom će se izdanju Kreativne riznice, koja će se održavati od 25. do 27. travnja na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, predstaviti svih 12 sektora kreativne industrije, što nam je prva premisa pri kreiranju programa. Ove godina imamo 32 programska sadržaja i 76 izlagača, koji će govoriti o krovnoj temi – Burzi kreativnosti.“ – najavljuje prof. dr. sc. Josipa Mijoč, izvršna direktorica Kreativne riznice 2023.

Programske je sadržaje Kreativne riznice moguće pratiti besplatno, uživo i online, od 25. do 27. travnja

Kreativna riznica popularizacijski je simpozij znanstvenika i praktičara okupljenih oko milenijske uloge kreativne industrije. Javno otvoren izlagačima i posjetiteljima u službi je društveno odgovornog udruživanja kulturnih i gospodarskih učinaka. Organiziraju je Ekonomski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Andizet – institut za znanstvena i umjetnička istraživanja u kreativnoj industriji.

Ovogodišnjom temom – Burzom kreativnosti – rizničari se zapravo bave još od 2014. godine, kada je začeta ideja o Kreativnoj riznici.

Svijet ideja

„Prve smo znanstvene tekstove o burzi kreativnosti objavili 2015. godine. Oni vode razmišljanju o tome koliko je idejnost važna, koliko se idejnošću trguje danas i koliko se ona štiti, te kako se ona prelijeva ne samo u kreativnoj industriji, kroz sve njezine sektore, nego i kako živi u svim drugim gospodarskim djelatnostima. Na tragu smo, zapravo, nečega što je Platon uspostavio svojom formulacijom kako živimo u svijetu ideja. Ideja sama po sebi vrijednost je koja je teško mjerljiva, s jedne strane, a, s druge, pitanje je ima li ideja koja nije ostvarena vrijednost. Dakle, propitivanje toga kako trgovati idejama, kako ih kao prototipe ugrađivati u sam nacrt budućih proizvoda i kako njima nadograđivati i oplemenjivati trenutačne tehnologijske i životne standarde, sve je to ono što ćemo ove godine propitivati na burzi kreativnosti.“ – pojašnjava prof. dr. sc. Jasna Horvat, kreativna direktorica Kreativne riznice 2023.

Kreativna riznica 2023. bit će otvorena u utorak (25. travnja) u 10 sati u Auli glagoljice Ekonomskog fakulteta. Organizatori i Programski odbor najavit će i predstaviti ovogodišnji program. Uz program, pojasnit će se krovna tema, ciljevi i misija Kreativne riznice te krovne teme Burza kreativnosti. Burza kreativnosti sinonim je za susretište kreativne ponude i potražnje uz istodobnu zaštitu autorskih prava. Ona promišlja o sučeljavanju poslodavaca s ponudom autorskih ideja, ali i samih autora kao posebne vrste „vrijednosnica“ ovjerenih vlastitim opusima. U svečanom će otvaranju sudjelovati Josipa Mijoč (moderator), Boris Crnković, Jasna Horvat i Tonči Glavina.

Panel-rasprave

Ekonomski se fakultet tijekom Kreativne riznice pretvara u mjesto drukčijeg načina promišljanja, projektnog okupljanja i rada.

„Tako pristupamo i organizaciji programa i koncepta, odmičemo se od onoga što nudimo u redovnom nastavnom planu i programu te nudimo inovativne načine kako predstaviti određene teme. Ove smo godine odlučili napraviti program s najvećim naglaskom na panel-rasprave, čime dobivamo dinamičnost i uspijevamo proći kroz svih 12 sektora kreativne industrije“, kaže Josipa Mijoč.

U tri će se dana održati šest panel-rasprava. Prva je u utorak, s početkom u 10.15, naslovljena Burza autentičnih odredišta. Uz moderaciju Ivana Kelića, raspravljat će Tonči Glavina, Antonija Jozić, Ivana Jurić, Ivo Bašić i Tihomil Matković. U panel-raspravi bit će izneseni planovi za razvoj cjelogodišnjeg turizma s naglaskom na potencijale održivog kontinentalnog turizma Slavonije i sjeveroistočne Hrvatske. Predložit će se rješenja za ostvarivanje sva četiri strateška cilja održivog turizma Hrvatske s posebnim naglaskom na konkurentan i inovativan turizam diverzificirane turističke ponude te zelene i digitalne tranzicije. Kulturni je turizam jedan od posebnih oblika turizma čija potražnja na svjetskoj razini kontinuirano raste te se raspravlja o poveznici kulturnih sadržaja i autentičnosti turističke ponude.

Krađa autorstva druga je panel-rasprava u utorak, s početkom u 12.30. Tehnologija je ubrzala i olakšala mogućnosti povrede autorskih prava. U suvremenom je dobu pojednostavljeno i pronalaženje onih koji otuđuju autorstvo. Panelisti Mario Romulić, Marijana Bošnjak, Valentina Vižintin, Vladimir Novicki, Slaven Batorek i Ivica Murat, uz moderaciju Josipe Mijoč, razgovarat će o društvenom (ne)prihvaćanju povrede autorstva, nadoknadi štete i drugim oblicima osude. Panelisti će navesti primjere povrede i uspješne zaštite autorskih prava u sektorima kreativne industrije. Propitivat će se također pristupi javnih politika usmjerenih zaštiti autorstva.

Okupi umjetnika tema je o kojoj će u utorak u 16.15 raspravljati panelisti Josip Zelić, Nives Tomašević i Robert Raponja, uz moderaciju Josipe Mijoč. Na tržištu kreativne industrije umjetnici su proizvođači proizvoda i usluga namijenjenih razmjeni na tržištu. Opusna karijera svakog pojedinog umjetnika element je koji sudjeluje u oblikovanju cijene proizvoda i usluga kreativne industrije. U burzovnom smislu, umjetnik (autor) svojevrsna je vrijednosnica kreativnog proizvoda i usluge zbog čega su „otkupi“ umjetnika tržišna praksa. Panelisti će razgovarati o razlozima prelaska umjetnika iz jednog poslovnog okružja u drugo te o posljedicama i prednostima koje ostvaruju poslodavci, agenti i umjetnici.

U srijedu (26. travnja) održat će se dvije panel-rasprave. U prvoj od njih, u 11.30, o temi Potražnja za idejama raspravljat će Rene Krasnić Velicki, Marko Jovanovac, Sunčica Barišić, Ivan Jelušić i Tin Kovačić, a moderator je Filip Živaljić. Trgovanje kreativnim sadržajima zahtijeva jasno određeno autorstvo. Polazišna je točka autorskog procesa ideja, a završna nastup (plasman) kreativnog proizvoda ili usluge na tržištu prema krajnjim korisnicima. Panelisti će tražiti odgovore na pitanja kako izgleda proces u kojem se razvija ideja, te je li njezino posjedovanje dovoljno za uspjeh na tržištu iznose autori ideja kreativne industrije.

Pismo – glava, panel-rasprava s početkom u 14 sati, okupit će paneliste Vjekoslava Katušina, Branka Čegeca, Davora Lončarića i Miroslava Čabraju, a moderirat će Jasna Horvat. Na tragu teorije o kreativnoj radnoj snazi koju nerazdruživo čine kreativna jezgra i kreativna ovojnica, panel Pismo – glava sučeljava predstavnike obiju skupina kreativnih djelatnika. Pismo i glava kao dijelovi kovanica u panelu simbolički predstavljaju poslovne izazove u kreativnoj industriji te dvostruke uloge kreativnih djelatnika. Umjetnici su istodobno glava kovanice, odnosno kreativna jezgra, ali i pismo ili, govoreno terminologijom društvenih znanosti – kreativna ovojnica. Panelisti raspravljaju o izazovima vlastitih dvojnih uloga te predlažu rješenja za razvoj kreativne industrije u Republici Hrvatskoj.

Posljednja će se panel-rasprava održati u četvrtak (27. travnja) u 12 sati kada će panelisti Nina Kovačević, Ana Mikulić, Nera Mamić, Robert Kovač i Nina Fakin, uz moderaciju Matee Bartulović, raspravljati o temu U glavnoj ulozi: Zapozorje. Zapozorje je neosvijetljeni prostor kreativnog djelovanja kojim se osvjetljava pozornica, izlagači i javno izlagani sadržaji. U raspravi o djelatnostima zapozorja sudjeluju mladi kreativci istaknutih karijera. Riječ je o djelatnostima uljepšavanja koje nositelje kreativne djelatnosti čine ljepšima i boljima te ih tako približavaju javnosti. U razgovoru sudjeluju kostimografkinja, vizažistica, prateća pjevačica i komunikacijski stručnjak.

Među 32 programska sadržaja Riznice ističe se svečanost Zvjezdani vodik u utorak, Razovor s povodom: Umjetnički portfelj RORart i predstavu Gidionov čvor u srijedu, te Motivacijske govore: Brokere nadahnuća u četvrtak. Ovogodišnja će Kreativna riznica završiti Gala Vodikovom svečanosti (20 sati), u okviru koje će biti uručene nagrade Vodik prošlogodišnjim panelistima. Također, bit će predstavljena slikovnica Perunika (tekst Jasna Horvat, ilustracije Petra Brnardić, urednica Nives Tomašević), objavljene u izdanju Naklade Ljevak, a o kojoj će govoriti Milica Lukić. Glazbeni program donosi Vokalni ansambl Brevis pod ravnanjem Antoanete Radočaj Jerković.

Kliknite na program!

Cjeloviti program Kreativne riznice 2023. možete naći na poveznici: https://kreativna-riznica.com/program/

Program se može pratiti:

uživo na Ekonomskom fakultetu (Aula glagoljice): digitalne se ulaznice (besplatne!) za sve programske sadržaje dostupne na : https://kreativna-riznica.com;

YouTube Institut Andizet – prijenos slike uživo, snimke događaja (HD rezolucija),

youtube.com/institutandizet

Facebook – prijenos slike uživo (facebook.com/kreativna riznica)

Instagram Kreativna riznica (instagram.com/kreativnariznica)

Dobro došli na burzu ideja!

Izvor: Medijski tim Kreativne riznice

Pročitajte još