Koji je rok trajanja dizel goriva u spremniku?

Kad se dogodi nekakva izvanredna situacija tijekom plovidbe, vrlo je važno imati veću količinu goriva. Kvalitetno gorivo je važno u svim situacijama, a posebno kad se dogodi nešto neočekivano, kao naprimjer nestanak struje. U slučaju nestanka struje koja opskrbljuje sve sigurnosne sustave, telekomunikacijske sustave, automatizaciju itd. na brodu, važno je imati gorivo koje će opskrbljivati brodski dizel generator za nuždu. 

Nažalost, rok trajanja goriva nije vječan i ne traje toliko koliko biste možda očekivali. S obzirom na sve strože zakonske regulative i sve veću zabrinutost za okoliš i ekonomsko stanje, moderna goriva su malo nestabilnija i više podložna kontaminaciji od onih starijih. Ako vas zanimaju i ostale brodske teme, sve informacije koje tražite o brodskom životu, svom brodu i održavanju istog možete pronaći na Nautica portalu.

Koliko dugo traje dizel gorivo?

Istraživanja su pokazala da se dizelska goriva počinju kvariti, odnosno njihova kontaminacija počinje nakon 28. dana u spremniku. Dizelska goriva se mogu čuvati najduže 6 do 12 mjeseci u savršenim uvjetima.

Da bi se produžio rok trajanja goriva, odnosno njegove kvalitete, trebalo bi gorivo čuvati na otprilike 20 stupnjeva Celzijusa, tretirati ga biocidnim sredstvima koja štite goriva od gljivica, algi i bakterija te ga čuvati u manjim spremnicima kako bi izmjenjivanje goriva bilo stalnije te kako bi se spremnik češće punio novim gorivom.

Nažalost, čak i svježe gorivo može biti loše kvalitete. Gorivo lošije kvalitete, odnosno ono koje se počelo kvariti, prepoznat ćemo po začepljenim filterima te po zahrđalosti spremnika te poklopca spremnika. Naime, ako se gorivo pomiješa s vodom, doći će do njegove kontaminacije koja će olakšati pojavljivanje raznih mikroba u gorivu. Postoji i prijetnja oksidacije goriva, od koje će gorivo postati gušće te će začepiti filtere.

Kako spriječiti kvarenje goriva?

Postoje raznii načini održavanja broda koji pomažu u sprječavanju ili barem ublaživanju kvarenja goriva u spremniku. Važno je koristiti biocidna sredstva i fungicide kako bi oni spriječili rast bakterija i gljivica u spremniku, odnosno gorivu. Oni će spriječiti i nastanak biofilma, muljevitog gustog materijala koji se stvara na površini spremnika. Ako nastane biofilm, možda će biti potrebno i mehanički očistiti spremnik kako bi se u potpunosti uklonio ovaj muljeviti sloj.

Mnogi brodovi, odnosno spremnici danas imaju FWS filter, odnosno filter koji odvaja vodu od goriva i pročišćava samo gorivo. Ako spremnik nema ovaj filter, svakako možete sami češće provjeravati spremnik, posebno nakon kiša. Važno je i spremnik održavati hladnim. Temperatura spremnika bi trebala biti od 6 do 20°C, a ako se ona kao takva ne može postići, trebalo bi izraditi nekakav krov koji će spremnik štititi od sunca budući da se gorivo kvari i na visokim temperaturama.

Gorivo bi trebalo i tretirati prikladnim sredstvima, kao što su razni aditivi, primerice antioksidansi. Ni u kojem slučaju ne treba koristiti sredstva koja su namijenjena svim gorivima, nego ona koju su namijenjena isključivo dizelskim gorivima.

Nabrojani savjeti se odnose na kratkoročno održavanje spremnika i svog broda i treba ih učestalo ponavljati, ali je potrebna i dugoročna briga za spremnik. Najbolje i najvažnije što možete učiniti za svoj brod i njegov spremnik je da barem jednom u svakih 10 godina ispraznite i pažljivo očistite spremnik te da po mogućnosti uložite u spremnik koji će stajati na skrivenom mjestu kako visoke temperature do njega ne bi mogle doprijeti.

Osobito je važno dobro se brinuti o gorivu koje će vam služiti za izvanredne situacije, posebno ako se radi o brodu sa električnim motorom. Ako dođe do nekakvih nenadanih problema, važno je znati da je gorivo ispravno i da će svi sustavi na brodu moći nastaviti sa normalnim radom. Također, važno je brod održavati i koristiti u skladu sa svim državnim i lokalnim standardima i regulacijama. Samim time je životni vijek vašeg broda i svih njegovih stavki već produžen.

Promo članak

Pročitajte još