Knjižnica na tanjuru

knjiznica plakat
knjiznica plakat

Središnja knjižnica Slovaka u RH pri Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice godinama aktivno sudjeluje u predstavljanju slovačke gastrokulture u našem gradu. Knjige i hrana jednako su važni i potrebni čovjeku –  dok jedno hrani tijelo, drugo hrani dušu.

Stoga će 4. lipnja 2016., u sklopu obilježavanja Dana grada Našica, slovačka knjižnica na glavnom gradskom trgu predstaviti svoj rad kroz jedinstvenu temu knjiga, kulinarstva i kulture, pod nazivom „Knjižnica na tanjuru“. Građanima će biti „poslužene“ knjige posvećene kulinarstvu Republike Slovačke, recepti slovačkih jela na hrvatskom jeziku i nekoliko specijaliteta od sira, krumpira i tijesta na degustaciju. U program će se uključiti učenici OŠ k.Tomislava Našice, a zainteresiranima će biti pružena mogućnost da zasviraju na fujari – tradicionalnom slovačkom glazbenom instrumentu.

„Knjižnica na tanjuru“ manifestacija  je koja kroz spoj slovačke književnosti i okusa želi predstaviti tajne slovačke kulture – slovački nacionalni recepti i gastronomija povezuju povijest i zemljopis ove zemlje u jedan jedinstveni čvor koji najbolje oslikava način života, ljude, tradiciju i razvoj društva.  Kroz hranu i kulinarstvo, jednako kao i kroz književno stvaralaštvo, može se ispričati najzanimljivija i najintimnija povijest jednog naroda.

Manifestacija „Knjižnica na tanjuru“ održava se pod zajedničkim nazivnikom Našički Slovaci svome gradu, kojim sve slovačke udruge i ustanove koje djeluju u Našicama,  povodom Dana grada, predstavljaju načine na kojima sudjeluju u oblikovanju kulturnog života svoje sredine.

Pročitajte još