Kibernetička sigurnosti važna je za sve građane – U Osijeku otvorena međunarodna konferencija o kibernetičkoj sigurnosti

Sedma međunarodna konferencija o kibernetičkoj sigurnosti, „Cyber Security Conference CSC 23: Izazovi kibernetičke sigurnosti“ otvorena je danas (10. listopada 2023. godine) u dvorani Vikarijata u Osijeku. Dvodnevna konferencija održava se u organizaciji Hrvatskog instituta za kibernetičku sigurnost i u suradnji s partnerima; Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek te tvrtkama ATO inženjering i ATOS.

Ovaj ekskluzivni događaj okupio je vodeće stručnjake i lidere industrije iz Hrvatske i inozemstva kako bi podijelili svoja znanja, iskustva i najbolje prakse u području kibernetičke sigurnosti, a otvaranju konferencije nazočili su i zamjenik župana Osječko – baranjske županije Josip Miletić te zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin.

Pitanja sigurnosti se ne smije zanemarivati niti podcjenjivati

Središnja tema ovogodišnje konferencije je “Izazovi kibernetičke sigurnosti” i ima za cilj pružiti platformu stručnjacima iz različitih područja za okupljanje, razmjenu znanja i suradnju kako bi se zajednički uhvatili u koštac s najnovijim izazovima kibernetičke sigurnosti. Inače, konferencija obuhvaća širok raspon tema kao što su mrežna sigurnost, industrijska sigurnost, kibernetički kriminal, pravni aspekti i druge aktualne teme. Kroz predavanja, panel rasprave i interaktivne radionice raspravljat će se o najnovijim trendovima i prijetnjama u kibernetičkoj sigurnosti, bit će tu i izlaganja o novim tehnologijama i rješenjima za borbu protiv kibernetičkih prijetnji, umrežavanju…

„Danas na Konferenciji svjedočimo prezentaciji puno novih aktivnosti na području kibernetičke sigurnosti. To je uvijek aktualna tema kojom se bave mnogi stručnjaci, pogotovo kada je riječ o maloljetnim osobama, a sve više i osobama starije životne dobi koje nedovoljno razumiju sve izazove današnje moderne tehnologije. Za nas je značajno i to što se konferencija tradicionalno događa u Osijeku i Osječko – baranjskoj županiji te se i na taj način potvrđuje da imamo i stručnjake i znanja o novim smjerovima i mogućnostima na ovom području.” – rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

Dodao je da pitanja sigurnosti se ne smije zanemarivati niti podcjenjivati. „Sadašnje stanje u Hrvatskoj često uzimamo kao nešto normalno i uobičajeno, međutim takvo stanje neće biti ukoliko ne budemo kontinuirano vodili računa o sigurnosti. Stoga će i konferencija doprinijeti da se sigurnost svih naših građana zadrži na visokoj razini.” – poručio je.

Posebnost konferencije je i edukativni dio koji organizira Centar za nestalu i zlostavljanu djecu

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin izrazio je zadovoljstvo što se u Osijeku održava ova iznimno važna konferencija. „Slikovito rečeno, ono što su nekada bili sefovi, protuprovalna vrata, alarmi, kamere, zaštitari i slično, danas su sustavi kibernetičke sigurnosti kojima se štite tvrtke, svi javni i privatni sustavi, institucije, a svi sustavi, od vozila pa nadalje do složenih sustava, izloženi su kibernetičkim napadima. Ovakve konferencije na kojima postoji znanstveni i stručni pristup, gdje se nude i rješenja, iznimno su važne jer je cijeli naš sustav ranjiv te može doći do ugroze velikog broja ljudi.” – kazao je Vulin.

Posebnost konferencije je i edukativni dio koji organizira Centar za nestalu i zlostavljanu djecu te stavlja naglasak na sigurnost djece na internetu, pravosudnim aspektima procesuiranja cyber-kriminala te nove tehnologije kojima se koriste predatori online svijeta. Taj dio konferencije će se osvrnuti na izazove kibernetičke sigurnosti u obrazovnim institucijama s naglaskom na rad s mladima i žrtvama online nasilja kojima podršku pruža nacionalni Centar za sigurniji internet.

Pročitajte još