„Kako mogu utjecati na zelenu tranziciju?” – Zanimljiva radionica našičke srednje škole

Donošenjem Europskog zelenog plana, Europska unija postavila je ambiciozan cilj o Europi kao prvom klimatski neutralnom kontinentu do 2050. godine.

Nexe grupa želi biti lider u zelenoj tranziciji te će, izgradnjom nove tvornice u Našicama do 2029. u okviru projekta CO₂NTESSA, prva skladištiti CO₂. Ovaj projekt će biti ogledni projekt u Europi i svijetu jer uključuje primjenu tehnologije koja će u potpunosti eliminirati emisiju CO₂

Sudionici radionice su izračunavali ekološki otisak i vlastiti utjecaj na Zemlju

Stoga su učenici 4. a ekonomske škole, uz mentorstvo profesorice Tanje Horvat, istražili, osmislili i proveli radionicu na temu „Kako mogu utjecati na zelenu tranziciju?“. Cilj radionice je bio probuditi znatiželju i kreativno stvaralaštvo, osvijestiti postojeće probleme, potaknuti potrebu za promjenama koja kreće od pojedinca te važnost preuzimanja odgovornosti za vlastite odluke i djela.

Radionica je obuhvaćala niz aktivnosti: osmišljavanje i postavljanje izložbe u holu škole, prezentaciju i predavanje koju je održala Sanja Slokan te dvije interaktivne radionice, u kojima su sudjelovali svi učenici 4. a ekonomske škole:“ Kako mogu utjecati na zelenu tranziciju? – neka krene od mene“ i „Ekološki otisak“. Sudionici radionice su izračunavali ekološki otisak i vlastiti utjecaj na Zemlju. Također su saznali da je ekološki otisak ovog razreda iznad prosjeka Republike Hrvatske te da doista moraju drugačije razmišljati i djelovati.

Učenici su upoznali viziju zelene tranzicije koja potiče gospodarstvo zelenom tehnologijom, stvara održivu industriju i promet, smanjuje onečišćenje te pretvara klimatske i ekološke izazove u prilike.

Izvor: SŠIK Našice, Tanja Horvat, prof. mentor

Pročitajte još