Još jedan olimpijac na otvaranju Đurđenovačkog malog maratona

Poznata je činjenica da je polumaratonska cestovna utrka pod nazivom „Đurđenovački mali maraton” bila iznimno popularna još u vrijeme bivše države i da su je istrčale mnoge trkačke legende među kojima su i sudionici olimpijskih igara, svjetskih i europskih prvenstava u atletici, te mnogih prestižnih međunarodnih utrka.

Ova tradicija obnovljena je prošle godine gdje su se na samom startu utrka pojavila nova imena i mnogi etablirani trkači nove generacije od kojih organizatori navode samo neke: Blaž Orešnik, Ante Živković, Ivan Maletić, Matija Crnković, Vatroslav Haramustek, Vedran Jesenović, Šokčić Petar, Krešimir Žagar, Hrvoje Tržić, Tea Faber, Dubravka Mesec, Marija Vrajić, Ivana Granoša, Natalija Gulin, Danijela Černić, Luka Gjajić, Zen Stanković, Filip Grgurić, Nives Zebić, itd.

Organizatori ove sportske manifestacije već tradicionalno nastoje ugostiti popularne osobe iz svijeta sporta. Nekad su to bili proslavljeni kanuisti i osvajači olimpijskih odličja Matija Ljubek i Mirko Nišović, olimpijka i osvajačica odličja na europskom prvenstvu i mediteranskim igrama Slobodanka Čolović, doajenka sportskog novinarstva, TV komentatorica, atletska reprezentativka i rekorderka Milka Babović, te legendarni maratonac i trener, višestruki rekorder i osvajač srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Melburnu, pobjednik na Bostonskom i brojnim svjetskim maratonima Franjo Mihalić.

Upromociju ovog događaja uključili su se poznati književnici Julijana Matanović i Pavao Pavličić

Početak prošlogodišnje polumaratonske utrke je označio jedan od najuspješnijih slovenskih atletičara Igor Šalamun iz Maribora, zvijezda ceremonije dodjele medalja pobjednicima bio je poznati osječki atletičar Damir Černić, a među trkačima đurđenovačka publika je ponovno mogla vidjeti neuništivog karlovačkog maratonca Vladu Starešinića,  člana kluba “The 7 Continents Marathon Club” kao i malobrojnog kluba “The Marathon Grand Slam Club” i po tome je jedinstvenog ne samo u Hrvatskoj, nego i mnogo šire.

Također, u promociju samog događaja uključili su se poznata književnica i sveučilišna profesorica Julijana Matanović i hrvatski akademik, književnik, književni znanstvenik, prevoditelj i scenarist Pavao Pavličić donacijom svojih književnih dijela za pobjednike dječjih utrka.

Ovogodišnje, 9. izdanje Đurđenovačkog malog maratona na društvenim mrežama je najavio Josip Čapo pobjednik prošlogodišnje sezone TV showa “Život na vagi” i odnedavno pobornik zdrave ishrane i promotor zdravog načina života.

Bivši hrvatski plivački reprezentativac Tomislav Karlo će ujedno dati znak za start ovogodišnje glavne utrke

No, kao svojevrsno iznenađenje, na poziv načelnika općine dolazak u Đurđenovac potvrdio je olimpijac i bivši hrvatski plivački reprezentativac Tomislav Karlo koji će ujedno dati znak za start ovogodišnje glavne utrke. Tomislav Karlo bio je sudionik ljetnih olimpijskih igara u Atlanti, osvajač 4 medalje na LEN europskim prvenstvima u kratkim bazenima, europski rekorder u plivanju leđnim stilom i pobjednik FINA svjetskog kupa 2000. godine u disciplini 50 m leđno. 1997. godine dobitnik je Državne nagrade za šport “Franjo Bučar”. Od 1997. godine glavni je tajnik Hrvatskog plivačkog saveza, a 2007. godine preuzima i dužnost direktora reprezentacija Hrvatskog plivačkog saveza. Na Skupštini Zagrebačkog športskog saveza održanoj 12. lipnja 2012. godine izabran je za potpredsjednika.

Od legendarnih trkača koji su još 1980-tih nastupali na Đurđenovačkom malom maratonu svoj dolazak već su najavili gore spomenuti Damir Černić i Vlado Starešinić, te Slavko Vojvodić, kao i Elvir Rakipović i Darko Vargić koji su prošle godine bili spriječeni.

Izvor: Đurđenovački mali maraton

Pročitajte još