Jedini u Našicama školuju tokare, bravare i slična zanimanja

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEU izboru obrazovanja odrasli se više ne vode svojim afinitetima i željom za cjeloživotnim učenjem nego se vode potrebama tržišta. Iako je nezaposlenost opći problem u Hrvatskoj, on se na području Našica krajem prošle godine značajno smanjila.

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na području Grada Našica u prosincu 2018. bilježio je 971 nezaposlenog. Usporedi li se to s istim mjesecom u 2017. godine vidljivi su značajni brojčani razmjeri, jer je u istom mjesecu 2017. bilo prijavljeno 1 344 osobe, što je za 373 nezaposlena više nego ove godine. Uđemo li u detaljnije podatke uviđa se da je više od polovice prijavljenih osoba sa završenom srednjom školom, tako je njih na zavodu 328, dok je gimnazijalaca čak 261. Iz ovih se razloga mnogi potaknuti stanjem odlučuju za dodatno obrazovanje, u Našicama je to moguće učiniti u Srednjoj školi Isidora Kršnjavog.

„Obrazovanje odraslih u našoj školi ima dugu tradiciju, još od samih početaka osnutka srednjoškolskog obrazovanja jer prije su se većim brojem u programe osposobljavanja i obrazovanja upisivali djelatnici pojedinih tvrtki u Našicama.” – ističe ravnatelj Željko Filjak koji napominje da je nešto veći odaziv na obrazovanje krenuo 2000. godine kada su naročito imali veliki intenzitet prijava kandidata za strojarska zanimanja, te u ekonomskoj struci za zanimanje ekonomist.

„Što se tiče obrazovanja odraslih bitno je razlučiti dva temeljna postupka, jedno je prekvalifikacija, gdje kandidati koji su stekli određenu stručnu spremu, trećeg ili četvrtog stupnja žele sada promijeniti zanimanje, tad se radi o istoj razini kvalifikacije. Kad kandidati žele steći viši stupanj kvalifikacije, završili su neko trogodišnje zanimanje i žele postići viši stupanj obrazovanja, tada govorimo o doškolovanju. U našoj praksi brojimo i jednog i drugog.” – kaže ravnatelj, koji ističe da smo svakodnevno svjedoci brzog tehnološkog razvoja, čak i kad se govori o studijskim programima, tehnologija se mijenja, i kad završite jedan studijski program nije isključeno da se nećete morati još negdje usavršavati.

Obrazovanje odraslih u školi se odvija u večernjim satima ili se radi o konzultativnoj – instruktativnoj nastavi, a pojavom drugih učilišta koja to rade na drugačiji način, u srednjoj školi relativno je pao broj kandidata.

„Kod nas se sad to zadržalo na nekakvih 20 do 30 kandidata na godinu. Najčešće su to, u posljednjih nekoliko godina, zanimanja strojarskog smjera, bravar, tokar, automehaničar, vodo i plino instalater. Instalater kućnih instalacija vrlo je traženo i konkurentno zanimanje, koje pokriva tri područja rada, to su vodovodne, plinske instalacije te instalacije grijanja i klimatizacije.” – rekao je Filjak, koji se prisjetio da su u vrijeme kad je u Našicama postajala snažnija građevinska operativa imali i povećan broj zidara, tesara jer prekvalifikacija i doškolovanje ovise o stupnju gospodarskog razvitka regije. U obrazovanju odraslih sudjeluje, sa većim ili manjim intenzitetom 20 nastavnika, stručnih učitelja i administrativnog osoblja. Budući da sva ta zanimanja uvjetu i određene vještine koje se trebaju steći, kod poslodavca ili u našoj školskoj radionici.

„Ono što svakako treba poticati je praćenje tehnoloških promjena i nastojat ćemo osuvremeniti nastavnu opremu sukladno onome što naše gospodarstvo u našičkom kraju zahtjeva.”- istakao je ravnatelj.

Pročitajte još

Učitavanje...