Je li danas lakše pronaći posao nego u prošlosti?

Zahvaljujući Internetu, ali i povoljnoj gospodarskoj situaciji danas naši građani ipak imaju bolje izglede pronaći radno mjesto i osigurati svojoj obitelji redovita mjesečna primanja.

Biti zaposlen nužno je kako bi osoba mogla osigurati svoju egzistenciju. Bez redovitih primanja nemoguće je plaćati račune, kao ni osigurati hranu za preživljavanje. Osim rješavanja egzistencijalnih problema, novac nam također daje šansu da uživamo u životu i dobro se zabavimo pa i da ulažemo u vlastitu budućnost.

Baš zbog toga je ključ kvalitetne svakodnevice svakog od nas imati zadovoljavajuća mjesečna primanja. To je moguće postići radeći na jednom ili više radnih mjesta, ovisno o vašim fizičkim i mentalnim mogućnostima.

Naći posao prije samo desetljeće i pol bila je prava muka, jer cijeli svijet je tada tresla gospodarska kriza. U međuvremenu se situacija značajno poboljšala, no onda su došli inflacija, pandemija i rat u Ukrajini. Svejedno, u Hrvatskoj smo u 2023. godini dostigli rekordnu zaposlenost od 1,6 milijuna građana, a situacija na tržištu radne snage je takva da konstantno moramo uvoziti strance.

Nekoliko je razloga zašto su stvari u našoj zemlji krenule na bolje. Mi pak izdvajamo one najvažnije koje vam definitivno pomažu da bez problema pronađete posao u vlastitoj zemlji.

Članstvo u Europskoj uniji itekako pomaže

Prošla su vremena kada ste uzalud slali životopis i dobivali odbijenice, čak i kad je bio perfektno složen, a posao savršeno odgovarao vašem obrazovanju i radnom iskustvu.

Stvari su krenule na bolje otkad je Hrvatska pristupila Europskoj uniji 2011. godine. Tada je naša zemlja ušla na zajedničko europsko tržište i postala puno zanimljivija inozemnih tvrtkama, svjesnima da mogu među hrvatskim stručnjacima pronaći kvalitetan kadar po povoljnoj cijeni.

S ulaskom u EU došlo je i bolje zakonodavstvo koje ide na ruku običnom građaninu, a otvorilo se prostora za rad i odlaskom velikog broja radnika u inozemstvo. Naime, kao što su stranci dobili pravo doći i poslovati u Hrvatskoj, tako su i Hrvati stekli mogućnosti raditi uz viša mjesečna primanja na zapadu Europe.

Sve to učinilo je Hrvatsku zemljom u kojoj je broj nezaposlenih značajno pao i uglavnom se svodi na one koji imaju zdravstvenih problema ili su prilično izbirljivi pri izboru svog posla.

Internet olakšao dolazak do zarade

Osim Europske Unije, druga presudna stvar za hrvatske građane definitivno je bila digitalizacija gospodarstva. Naime, Internet vam je maksimalno olakšao dolazak do mjesečnih primanja, bilo da želite raditi na daljinu za neku hrvatsku tvrtku ili tražiti klijente u inozemstvu.

Na Internetu nisu samo traženi različiti tipovi programera, već i druga zanimanja, od stručnjaka za marketing i dizajnera do onih specijaliziranih za korisničku podršku i edukaciju. Ne zaboravimo niti društvene mreže na kojima neki danas zarađuju velik novac zabavljajući druge, što je zanimanje koje je prije samo jednog desetljeća bilo potpuno nezamislivo.

Što je još važnije, brojne djelatnosti preselile su poslovanje online i tako smanjile svoje inicijalne troškove, čime su tvrtke povećale budžet za zapošljavanje ljudi. Rad na daljinu također je omogućio kresanje troškova i rast plaća te otvorio put svakom od nas da traži poslodavca bilo gdje na svijetu.

Sve to je rasteretilo onaj sektor koji je inače bio prenapučen zainteresiranom radnom snagom, zbog čega danas poslodavcima uopće nije lako pronaći novog djelatnika. Time smo došli do potpuno suprotne situacije u odnosu na onu prije desetljeća i pol, jer sada radnik diktira uvjete na tržištu, a ne onaj koji zapošljava.

U svakom slučaju, danas je bez ikakve sumnje lakše naći posao nego što je to bilo u prošlosti. Naravno, to ne vrijedi za baš svako zanimanje, jer uvijek postoje ona koja su tražena i druga za kojima interes pada. No, za nekog tko želi raditi i spreman je na sve kako bi se prehranio u Hrvatskoj situacija je u ovom trenutku odlična pa se samo nadamo da će to potrajati i u godinama koje dolaze.

Promo članak; Foto: Pixabay

Pročitajte još