Javna tribina o udomiteljstvu za djecu

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana obitelji državna tajnica Margareta Mađerić nazočila je Javnoj tribini o udomiteljstvu za djecu u organizaciji Obiteljskog centra – Područna služba Ličko – senjska. Državna tajnica je, čestitajući Međunarodni dan obitelji, poručila da Vlada Republike Hrvatske, svjesna brojnih izazova koji mogu utjecati na obitelji, nastavlja kreirati i provoditi politike s ciljem podupiranja i osnaživanja obitelji diljem Hrvatske.

Za vrijeme korištenja prava udomitelj ostvaruje uvećanje naknade za rad udomitelja

Istaknula je kako je Vlada RH izmjenama i dopunama Zakona o radu propisala, između ostaloga, mjere koje se odnose na fleksibilne uvjete rada roditelja djece mlađe od 8 godina, kao što su lakši pristup privremenom prelasku s punog na nepuno radno vrijeme, promjeni i prilagodbi radnog vremena te privremenom prelasku na rad od kuće (tzv. rad na izdvojenom mjestu rada).

„Izmjenama Zakona o udomiteljstvu povećali smo iznos opskrbnina i naknade za rad udomitelja, a za što smo na godišnjoj razini osigurali više od 41 milijun eura.” – naglasila je državna tajnica. Za one udomitelje koji skrbe za djecu do sedme godine života uveden je dopust za udomitelje, u trajanju od šest mjeseci, prilikom čega imaju sva prava iz obveznog mirovinskog osiguranja i pravo na plaćene doprinose. Isto tako, za vrijeme korištenja prava udomitelj ostvaruje uvećanje naknade za rad udomitelja.

Pročitajte još