Izložbom „Bez riječi, samo glazba“ otvoren je Međunarodni tjedan arhiva

U povodu Međunarodnog tjedna arhiva ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Anuška Deranja Crnokić otvorila je izložbu “Bez riječi, samo glazba”, koja donosi odabrane dokumente iz 20 arhivskih fondova i zbirki Hrvatskog državnog arhiva i Metropolitanske knjižnice Zagrebačke nadbiskupije koji svjedoče o kontinuiranom glazbenom životu Hrvatske u razdoblju od 11. do 20. stoljeća.

Izložba se sastoji od tri tematske cjeline na kojima su prikazane različite arhivalije (dokumenti, notni zapisi, fotografije, razglednice, plakati, pozivnice na različita glazbena događanja i dr.). Ukupno 22 plakata donose priču o povijesti hrvatske glazbe, o značajnijim predstavnicima i djelima u pojedinim vremenskim razdobljima.

Ovogodišnje izdanje Međunarodnog tjedna arhiva održava se od 5. do 11. lipnja

Čestitavši Međunarodni tjedan arhiva, Deranja Crnokić je istaknula da će se, zahvaljujući ovoj vrijednoj manifestaciji, arhivi i njihove partnerske institucije približiti široj javnosti kako bi prezentirali gradivo koje su nam ostavili u naslijeđe istaknuti likovni i glazbeni umjetnici, književnici i institucije iz područja umjetnosti i kulture. „Ovogodišnji program na najbolji mogući način daje uvid u djelovanje javne arhivske službe, i to u sve njezine segmente: od prikupljanja, obrade, zaštite i čuvanja, korištenja arhivskog gradiva, odgojno – obrazovnih aktivnosti, kao i međuinstitucijske suradnje uključivanjem srodnih baštinskih institucija u program poput knjižnica, kazališta, sveučilišta, instituta, muzeja što doprinosi boljoj realizaciji tematskih programa, a ujedno osnažuje međusobnu suradnju i pridonosi većoj vidljivosti arhiva i arhivske djelatnosti.“ – istaknula je Deranja Crnokić.

Uz ravnateljicu Deranju Crnokić, nazočnim se obratio i ravnatelj hrvatskog državnog arhiva dr.sc. Dinko Čutura te autorice izložbe Marina Selnik, dr. sc. Darija Hofgräff Marić i Anamarija Pupić Bakrač, a među ostalim uzvanicima, otvorenju je prisustvovao i državni tajnik Ministarstva kulture i medija dr. sc. Ivica Poljičak.

Ovogodišnje izdanje Međunarodnog tjedna arhiva održava se od 5. do 11. lipnja, a hrvatski arhivisti usredotočit će se na zapise u arhivima koji svjedoče o aktivnostima, događanjima, osobama i pojavama iz različitih vidova umjetnosti pod temom “Zvuci, slike i književna riječ u arhivima”.

Na programu se ističu koncert “Hrvatskim notama kroz stoljeća” u interpretaciji istaknutih izvođača klasične, moderne i suvremene glazbe, predavanje “Kolaž hrvatske filmske glazbe” koje prati isječci iz filmova s određenim ključnim glazbenim dionicama koje su obilježile hrvatski film, ali i hrvatsko glazbeno stvaralaštvo, kao i projekcija filma “9 ½”, koji uz muzičku podlogu orkestra studenata bolonjskog konzervatorija, sadrži amaterske snimke sa šest kontinenata snimljene na 9.5 mm filmu u razdoblju od 1922. do 2022.

Foto: Hrvatski državni arhiv

Pročitajte još