Infolovka Erasmus projekta „Informacija za sve“ u Našicama

U četvrtak 25. svibnja 2023. u prostoru knjižnice Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice u sklopu Erasmus projekta „Informacija za sve“ kroz zanimljive radionice provedena je lokalna rasprava „Infolovka“ u kojoj je sudjelovalo 20 učenika ove škole među kojima se nalaze brojni ambasadori EPAS programa, te šestero predstavnika sljedećih lokalnih udruga i institucija: Zavičajni muzej Našice, Društvo Naša Djeca Našice, Mladež Crvenog Križa Našice, Udruga INFO, Savjet Mladih Našice i Socijalna samoposluga Našice. Sudionici su zajedno raspravljali o izvorima i načinima informiranja, te na temelju rasprave donosili preporuke za unaprjeđenje sustava informiranja mladih, posebice onih u manjim i ruralnim mjestima.

Projekt “Informacija za sve” ima za cilj podići razinu kvalitete života mladih na području Osječko – baranjske i Vukovarsko – srijemske županije, s naglaskom na teže dostupne mlade u manjim i ruralnim sredinama, kroz definiranje modela informiranja mladih, u strukturiranom dijalogu između mladih i donositelja odluka s područja tih zajednica.

Kao rezultat, projekt će osigurati kreiranje dokumenta “Smjernice za unaprjeđenje informiranja mladih na području OBŽ i VSŽ” koji ima za cilj osigurati kvalitetnije informiranje i sveobuhvatniji pristup informiranju mladih na području Osječko – baranjske i Vukovarsko – srijemske županije, s naglaskom na teže dostupne mlade iz ruralnih područja.

Nositelj projekta je PRONI Centar za socijalno podučavanje, u suradnji s dionicima članovima Savjetodavnog odbora Regionalnog info-centra za mlade Osijek i Lokalnog info-centra za mlade Vukovar.

PRONI Centar za socijalno podučavanje je udruga koja se već 25 godina bavi radom s mladima i radom u zajednici. Nastoje pomoći mladima u poboljšanju kvalitete življenja, pronalaženju mogućnosti i osvješćivanju o postojanju izbora. Žele potaknuti i osnažiti mlade da aktivno sudjeluju u procesima donošenja odluka koje ih se tiču i na taj način preuzimaju odgovornost u procesu društvene promjene. Od 2007. godine provode projekte Regionalnog informativnog centra za mlade Osijek i Lokalnog info-centra za mlade Vukovar. Pored informativnih aktivnosti na različite teme sukladno interesima i potrebama mladih, važan dio rada čini i rad na provođenju dijaloga između mladih i dionika, sudjelovanju u donošenju, promicanju i unaprjeđenju politika i programa za mlade.

EPAS je skraćenica za program Škola ambasadora Europskog parlamenta. Cilj programa je podići razinu svijesti učenika o europskoj parlamentarnoj demokraciji, ulozi Europskog parlamenta i europskim vrijednostima, poticanje na aktivno sudjelovanje u demokratskim procesima EU-a, a usmjeren je na učenike iz različitih obrazovnih, društvenih i geografskih sredina.

Mladi EPAS ambasadori našičke srednje škole sudjelovali su i na prvom dijelu projektnih aktivnosti, odnosno na uvodnoj konferenciji projekta provedenoj 5. travnja 2023., a s radošću iščekujemo i buduće aktivnosti.

Izvor: SŠIK Našice, Ivan Hajek, prof.

Pročitajte još