I našički srednjoškolci obilježili Međunarodni dan tolerancije

Međunarodni dan tolerancije obilježio se jučer, 16. studenoga od 1996. godine. „Tolerancija je poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti u našim svjetskim kulturama, naša forma izražavanja i način da budemo ljudi. Ona je zasnovana na znanju, otvorenosti, komunikaciji i slobodi mišljenja, savjesti i uvjerenju. Tolerancija je harmonija u različitostima. To nije samo moralna dužnost, to je također politički i zakonit zahtjev. Tolerancija, vrlina koja mir može učiniti mogućim, doprinosi mijenjanju kulture rata u kulturu mira.“ (UNESCO). Osobitu ulogu u ostvarenju svih oblika tolerancije ima obrazovanje. Učiti se toleranciji znači moći pronaći pobjedu u porazu.

Cilj provedenih aktivnosti je osvijestiti važnost prihvaćanja različitih mišljenja i uvažavanje drugih bez predrasuda

Učenici 3. razreda ekonomske struke, uz mentorstvo Tanje Horvat, prof., odlučili su podsjetiti na važnost poštivanja i uvažavanja različitosti, osmišljavanjem i postavljanjem izložbe u holu škole (Abramović Laura, Bulut Lucija, Drenovac Ema, Koštić Tea, Madžarević Lucija, Štrbac Ivona), interaktivnom prezentacijom te radionicama na temu: Moje želje i granice i Prihvaćanje različitosti drugih – Duga.

Cilj provedenih aktivnosti je osvijestiti važnost prihvaćanja različitih mišljenja i uvažavanje drugih bez predrasuda. Tako su učenici rješavali problemske situacije i stvarne primjere mogućih sukoba s različitim ishodima u kojima su sudionic bolje upoznali sebe, ali i druge te uvidjeli da ako ne iskazujemo svoje potrebe jasno, nego potiskujemo, dolazi do međusobnog nerazumijevanja i sukoba, navode iz škole.

Izvor: SŠIK Našice, Tanja Horvat, prof. mentor

Pročitajte još