Hrvoje Šimić sudjelovao na tematskoj sjednici o primjeni koncepta smanjenja šteta kod ovisnosti i rizičnih ponašanja

Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora održao je u četvrtak svoju 100. tematsku sjednicu,a ovaj puta na temu “Smanjenja šteta kod rizičnih ponašanja povezanih sa zdravljem-drugačija perspektiva u bolesti i zdravlju“. Na ovoj su sjednici, nazočni zastupnici Renata Sabljar Dračevac, Maja Grba Bujević, Andrea Marić, Ljubica Lukačić i Hrvoje Šimić te zdravstveni stručnjaci i drugi profesionalci, raspravljali o iskustvima i rezultatima postignutim na području koncepta smanjenja šteta kod ovisnosti i rizičnim ponašanjima kao što su poremećaji prehrane, ovisnosti o alkoholu, pušenju, kockanju, internetu, radu i ostalim.

Sjednica je organizirana u suradnji s članovima Hrvatske udruge za smanjenja šteta po zdravlje-HARPH koja okuplja zdravstvene stručnjake, znanstvenike i druge profesionalce koji se zalažu za primjenu koncepta smanjenja šteta po zdravlje kod rizičnih ponašanja i ovisnosti obzirom na dokazanu uspješnost njegove primjene u svjetskoj praksi te u borbi protiv ovisnosti o drogama.

Područje liječenja ovisnika o drogama upravo je uspješan primjer strategije smanjenja šteta

Ovaj koncept predstavio je predsjednik HARPH-a Ranko Stevanović koji je ukazao na prisutnost mnogih rizičnih ponašanja u Hrvatskoj kao što su poremećaji prehrane, ovisnost o alkoholu i pušenju, kockanje, ovisnost o internetu, ali i rastućih problema opsjednutosti ljepotom.

Rizici za razvoj ovisnosti o tvarima ili ponašajnih ovisnosti osobito su povećani uslijed prekomjerne i nekritičke upotrebe digitalne tehnologije, odnosno društvenih mreža od strane djece i mladih, a koncept smanjenja šteta, primjenjiv je u svim ponašanjima koja rezultiraju lošim ishodima u očekivanom trajanju života i kvaliteti života rizičnih osoba te velikim posljedicama po tjelesno i duševno zdravlje, istaknuo je Stevanović.

Specijalist psihijatrije i pročelnik Zavoda za liječenje ovisnosti Klinike za psihijatriju Vrapče Ante Bagarić istaknuo je da je područje liječenja ovisnika o drogama upravo uspješan primjer strategije smanjenja šteta no upozorio je na činjenicu kako u Hrvatskoj ima oko 400 000 ovisnika, a samo njih 10 posto pristupa liječenju. U daljnjim koracima primjene ovog koncepta važno je uspostaviti sigurne zone, rekao je Bagarić te dodao kako one moraju obuhvatiti centre za prevenciju predoziranja ili nadzirana mjesta konzumiranja te osigurati da su škole i školska igrališta dodatno zaštićena od unosa i konzumacije psihoaktivnih tvari, a terapijska mjesta i radna mjesta izolirana od stigmatizacije.

Osvrnuvši se na pušenje i nove alternativne proizvode kao što su grijani duhan, e-cigarete, nikotinske vrećice Stevanović je istaknuo da u sagorijevanju cigareta dokazano nastaje preko 70 toksičnih i kancerogenih tvari koje izazivaju rak, promjene na krvnim žilama i dišne probleme. Istaknuta je značajna količina raznih toksičnih tvari u aerosolu koji nastaje pri korištenju e-cigareta koje se sve češće nalaze kod mladih.

Trenutno imamo oko 40 000 osoba s narušenim psihičkim zdravljem koje je vezano uz poremećaje u prehrani

Specijalistica interne medicine sa subspecijalizacijom iz endokrinologije i dijabetologije Zavoda za endokrinologiju iz KBC Rebro Maja Baretić predstavila je koncept smanjenja šteta kod pretilosti i debljine. Baretić smatra da je potrebno usredotočiti se na poboljšanje kvalitete prehrane umjesto na promicanje gubitka mase fokusirajući se na vulnerabilne skupine. Kako je istaknula fokus je potrebno postaviti na povećanje tjelesne aktivnosti umjesto promicanja gubitka tjelesne mase te razvijati politike koje podržavaju zdrave navike.

Jelena Balabanić Mavrović iz Centra za poremećaje hranjenja “Bea“ govorila je o smanjenju štete u području zloupotrebe estetske medicine te posebno istaknula važnost edukacije javnosti o korištenju usluga licenciranih stručnjaka i uporabe provjerenih proizvoda, osvijestiti roditelje o negativnom utjecaju prerane uporabe estetske medicine na psiho-emocionalni razvoj kod adolescenata, ali i educirati liječnike o postojanju rizične skupine pacijenata sa psihološkim poteškoćama koji imaju nerealna očekivanja od operativnog zahvata ili intervencije.

Primjenu koncepta smanjenja štete u području poremećaja prehrane predstavila je Maja Žanko, grupni terapeut u edukaciji iz Klinike za psihijatriju “Sveti Ivan“ iz Zagreba. Trenutno imamo oko 40 000 osoba s narušenim psihičkim zdravljem koje je vezano uz anoreksiju, bulimiju, prejedanje i najnovije ortoreksiju, nezdravu opsesiju zdravom hranom, istaknula je Žanko te rekla kako je u području promoviranja zdravog odnosa prema hrani važno prestati etiketirati hranu kao zdravu i nezdravu, dobru i lošu, dozvoljenu i nedozvoljenu. U tome treba planirati organiziranje javnozdravstvenih kampanja u svrhu medijske pismenosti mladih, osobito u području korištenja društvenih mreža s obzirom na to da iste značajno utječu na formiranje slike tijela, rekla je Žanko.

U raspravi su sudionici sjednice razmijenili konstruktivna razmišljanja o modelima i implementaciji koncepta smanjenje štete i ukazali na važnost pokretanja široke primjene tog principa i njegovih načela i sadržaja u Hrvatskoj.

Pročitajte još