Hrvatska vatrogasna zajednica obilježila obljetnicu razornog potresa u Petrinji

Povodom druge godine od razornog potresa u Petrinji zapaljene su svijeće u spomen i sjećanje na preminule žrtve potresa. Na mjestu stradavanja svijeće je zapalilo izaslanstvo Hrvatske vatrogasne zajednice predvođeno glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem te predstavnici Vatrogasne zajednice Sisačko – moslavačke županije, Javne vatrogasne postrojbe Petrinja, Vatrogasne zajednice grada Petrinja i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Petrinja.

Petrinju je pogodio razoran potres magnitude 6.2 prema Richteru

Prije dvije godine, u ponedjeljak 28. prosinca 2020. u 6:28 po lokalnom vremenu, u mjestu Strašnik u blizini Petrinje, potresom magnitude ML 5.0 započela je serija potresa, u kojoj je dan kasnije, 29. prosinca 2020. godine u 12 sati i 19 minuta okolicu Petrinje pogodio razoran potres magnitude 6.2 prema Richteru i intenziteta u epicentru VIII stupnjeva EMS ljestvice. 

U katastrofalnom potresu, osim Laure Cvijić koja je stradala u Petrinji, živote je izgubilo i pet osoba u Majskim Poljanama kod Gline: Franjo i Mario Tomić, Dušan Bulat, Mile Jurković i Darko Kozić, (od ozljeda zadobivenih u potresu, nekoliko mjeseci kasnije preminula je još jedna stanovnica ovog mjesta). U Žažini je u potresu 29. prosinca smrtno stradao crkveni orguljaš Stanko Zec. Pomažući na otklanjanju posljedica potresa i sanaciji štete, život je 3. siječnja 2021. u Petrinji izgubio Albin Canjar, a 20. siječnja u Sisku je, pomažući mještanima u sanaciji krova poginuo Kristijan Dobrinić.

Izvor: HVZ

Pročitajte još