Hrvatska dobila novu muzejsku čuvaonicu – prvi otvoreni depo s najsuvremenijim muzeološkim pristupom

U povodu završetka EU projekta „Rekonstrukcija objekta napuštene zgrade Zemaljske uzorite pivnice u Kačićevoj ulici“ svečano je otvorena nova Čuvaonica Etnografskog muzeja u Kačićevoj 9/2 – prvi otvoreni depo u Hrvatskoj s inovativnim i najsuvremenijim muzeološkim pristupom. Riječ je o projektu koji je Etnografski muzej proveo uz potporu Ministarstva kulture i medija koje je sredstvima Fonda solidarnosti sufinanciralo dio zbrinjavanja muzejske građe.

Čestitke ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek na uspješnoj realizaciji vrijednog projekta uputila je ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Anuška Deranja Crnokić istaknuvši kako rezultati pokazuju učinkovito korištenje europskih sredstava za zaštitu kulturne baštine i unaprjeđenje muzejske djelatnosti. „Potreba za kvalitetnim muzejskim čuvaonicama jedan je od glavnih izazova zagrebačkih muzeja, što se pokazalo važnim nakon potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu.” – naglasila je Deranja Crnokić.

Novi prostor čuvaonice omogućit će smještaj za više od 55 000 muzejskih predmeta

Uz zahvale svima koji su doprinijeli realizaciji projekta – bivšoj ravnateljici Goranki Horjan i sadašnjoj, Zvjezdani Antoš, ali i svim djelatnicima koji su radili na zbrinjavanju građe i preseljenju, Deranja Crnokić je izrazila zadovoljstvo što matična ustanova za sve etnografske muzeje na području Hrvatske dobiva novu muzejsku čuvaonicu koja će poslužiti kao primjer dobre prakse. Ravnateljica Deranja Crnokić podsjetila je kako je putem Ministarstva kulture i medija realizirano više od 470 milijuna eura radova iz sredstava Fonda solidarnosti, od čega su provedene mjere zaštite za 10 zgrada muzeja za što je osigurano više od 22,5 milijuna. „Za nastavak i završetak konstrukcijske obnove nakon isteka roka provedbe Fonda solidarnosti Ministarstvo je za muzejske zgrade iz državnog proračuna do sada osiguralo 37.5 milijuna eura te se s obzirom na navedena ulaganja nalazimo u povijesnom trenutku za razvoj muzejske struke.” – zaključila je Deranja Crnokić.

U skladu sa stručnim muzejskim zahtjevima i sigurnosnim standardima, novi prostor čuvaonice omogućit će smještaj za više od 55 000 muzejskih predmeta i niz novih muzejskih aktivnosti te stvaranje suvremenog baštinskog centra za različite ciljne skupine korisnika. Čuvaonica je ujedno i radni prostor u kojemu su smještene dvije restauratorsko – konzervatorske radionice za tekstil i drvo, metal i keramiku, prostor za snimanje predmeta, muzejska dokumentacija, četiri prostora za studijski rad muzejskih kustosa i prostor za seminare. Muzejska čuvaonica promovirat će otvorenost, dostupnost i transparentnost u predstavljanju etnografskih zbirki i konzervatorskih praksi koncepta otvorene čuvaonice na potpuno nov način. Posebna pozornost usmjerena je na inkluziju i prilagodbu prostora osobama s invaliditetom.

Izvor: Ministarstvo kulture i medija, foto: Etnografski muzej Zagreb

Pročitajte još