Godišnji odmor pomaže očuvanju mentalnog zdravlja

Iako nam se godišnji odmor može činiti samo kao slatki i kratki bijeg od stvarnog života i stresa koji nam on donosi, uz one očite, uz odmor od obaveza i punjenje baterija dolaze i drugi benefiti – istraživanja su dokazala da odlazak na godišnji odmor može imati značajan utjecaj na održavanje i poboljšanje mentalnog zdravlja.

Studija objavljena u Journal of Happiness Studies pokazala je da su se osobe koje su otišle na godišnji odmor osjećale sretnije, manje napeto te fizički i psihički odmornije od onih koje nisu iskoristile svoj godišnji odmor. Druga studija objavljena u Journal of Occupational Health Psychology otkrila je k tome da odlazak na godišnji odmor dovodi i do smanjene razine stresa na poslu i povećanja sveukupnog zadovoljstva poslom.

Stres

Smanjenje stresa je upravo jedan od najbitnijih načina na koji odmor doprinosi brizi o mentalnom zdravlju. Izlaganja kroničnom stresu koji je nemoguće izbjeći može dovesti do negativnih posljedica na naše mentalno zdravlje, te dovodi do simptoma kao što su depresija, tjeskoba i nesanica. Da bi smanjili svakodnevni stres i pritisak koji posao i obaveze vrše na nas, bitno je dati ne samo tijelu vremena za odmor, nego i umu, što godišnji odmor čini nužnošću, a ne povlasticom.

Hobiji i aktivnosti

Osim reguliranja stresa, odmor je i odlična prilika da se usredotočimo na hobije i aktivnosti u kojima uživamo te koje nas ispunjavaju, a inače teško nalazimo vremena za baviti se njima. Bila to dobra knjiga ili uspon na vrh Velebita, bavljenje hobijima donosi osjećaj postignuća i povećava razinu samoostvarenosti i samopoštovanja, važnih aspekata općeg mentalnog zdravlja i pozitivnog pogleda na život.

Odnosi s prijateljima i obitelji

Odmor također može pozitivno utjecati na odnos sa obitelji i prijateljima – provođenje kvalitetnog zajedničkog vremena sa ljudima koje volimo poboljšava komunikaciju i osnažuje veze, što je izrazito bitno u današnje vrijeme kada hektični i ubrzani način života često dovodi do osjećaja izoliranosti i nepovezanosti sa ljudima oko nas.

Vrijeme za sebe

Uz sve navedeno, godišnji odmor nam pruža i ono najvažnije; vrijeme koje možemo posvetiti sebi. Dovoljno vremena za spavanje, tjelovježba i dobra prehrana, stvari koje često nemamo vremena uklopiti u naš dan uz posao i sve obaveze koje nas preokupiraju, važni su dijelovi brige za mentalno i fizičko zdravlje. Postavljajući brigu o sebi kao prioritet tijekom godišnjeg odmora, lakše ćemo se vratiti svakodnevnom životu svježi, zadovoljni i puni energije.

Neovisno o tome kako provodite svoje godišnje odmore, na plaži okruženi obitelji, na terasi luksuzne vile ispijajući piće s partnerom, ili na vikendici uz roštilj s prijateljima, bitno je to vrijeme iskoristiti na kvalitetan način. Da biste brigu o svom mentalnom zdravlju stavili u prvi plan, nemojte provesti godišnji odmor odrađujući samo obaveze koje niste stigli ugurati u svakodnevni raspored. Smanjenjem stresa, promjenom okoline, uključivanjem u aktivnosti koje vas pokreću i usrećuju, godišnji odmor iskoristite da biste povećali produktivnost, poboljšali svoje raspoloženje i spremniji kročili u novi dan.

Ako već niste u mogućnosti priuštiti si odlazak na godišnji odmor, pronađite način da njegove element uključite u svakodnevni život – briga o sebi, učvršćivanje odnosa sa bližnjima i aktivno bavljenje hobijima na duge će staze biti ključni faktori za brigu o mentalnom zdravlju.

Promo članak

Pročitajte još