Globalni školski dan igre u OŠ kralja Tomislava Našice

Svake godine prve srijede u mjesecu veljači organizira se za sve učenike diljem svijeta Global School Play Day ili Svjetski dan nestrukturirane školske igre. Taj dan je zamišljen kao slobodna dječja igra koja nema pravila. Učenici sami smišljaju igre i pravila. Nit vodilja u igrama je dječja mašta.

Djeca nemaju dovoljno vremena za slobodnu igru zbog brojnih obveza. Tako psiholog i znanstvenik Peter Gray tvrdi da današnja djeca ne odrastaju igrajući se i da to na mnogo načina negativno utječe na njih. Vrijeme je da ovoj generaciji vratimo dar igre. Broj učenika iz godine u godinu raste tako da se ove godine očekuje preko 1 000 000 sudionika.

Učenici su sami bili organizatori svih aktivnosti

Potaknute time učiteljice razredne nastave u OŠ kralja Tomislava, Našice realizirale su slobodnu igru u svojim razrednim odjelima i školskoj dvorani. Sudjelovali su učenici 1.a, 1.b, 1.c, 2.a, 2.b, 3.a, 3.b, 4.a, 4.b i 4.c razreda. Učenici su osnažili/stekli znanja, vještine i stavove kojima su ojačali samopouzdanje, razumjeli druge i surađivali s njima. Prezadovoljni igrom i aktivnostima bili su oduševljeni jer su sada sami bili organizatori svih aktivnosti. Na završetku nastavnog dana najčešće pitanje je bilo: ,,Možemo li češće imati dan za igru?“. Zaključak ove aktivnosti je taj da je djeci potrebno omogućiti vrijeme koje će provesti u nestrukturiranoj igri.

Izvor: Učiteljica savjetnica Ljiljana Kubaša; OŠ kralja Tomislava Našice

Pročitajte još