eTwinning projekt „Putujemo kroz vrijeme” OŠ kralja Tomislava Našice

Projekt „Putujemo kroz vrijeme” proveden je u 2.a razredu OŠ kralja Tomislava Našice. Autorice projekta su učiteljica Brankice Habuzin iz OŠ Dubrava iz Dubrave i Ljiljana Kubaša iz OŠ kralja Tomislava Našice.

Cilj projekta je bio omogućiti učenicima razumijevanje i vještine potrebne za snalaženje u vremenskim ciklusima, prepoznavanje i povezivanje događaja te kvalitetno organiziranje vlastitog vremena. Projekt se sada privodi kraju, a postignuti su mnogi značajni rezultati. Projektne aktivnosti osmišljene su kako bi učenici ovladali pojmovima vezanim uz vrijeme na intuitivnoj i iskustvenoj razini.

Ovakav pristup omogućava učenicima da kroz praktične i kreativne zadatke steknu duboko razumijevanje vremenskih pojmova

Kroz praktične zadatke, istraživačke aktivnosti i kreativne projekte, učenici su učili o konceptima kao što su dan i noć, doba dana, dani u tjednu, mjeseci u godini, godišnja doba, kalendar, sat, prošlost, sadašnjost i budućnost. Također, projekt je uključivao istraživanje prošlosti mjesta i zavičaja, čime su učenici povezivali povijesne događaje sa stvarnim životnim situacijama.

Odrađene aktivnosti
  • Izrada unikatnog kalendara: Učenici su kreirali kalendare koji prikazuju mjesece u godini, brojeve dana i važne datume poput rođendana i praznika.
  • Tematski dani i tjedni: Organizirani su tematski dani posvećeni godišnjim dobima, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Učenici su učili kroz praktične zadatke.
  • Kreativne aktivnosti: Izradili su slikovnice, ilustracije, plakate, razredne kalendare.
  • Istraživanje prošlosti: Istraživali su povijest svog mjesta, povezivali događaje i promjene kroz različite vremenske periode.

Projekt koristi različite metode i pristupe kao što su istraživanje u neposrednoj stvarnosti, učenje otkrivanjem, suradničko učenje, rješavanje problemskih zadataka, metoda kritičkog mišljenja, rad na tekstu, pisanje i likovno stvaralaštvo. Korištenje web alata i IKT kompetencija dodatno obogaćuje iskustvo učenja. Učenici će rezultate svojih aktivnosti prezentirati kroz plakate, postere, crteže, slike, fotografije te prezentacije. Ovakav pristup omogućava učenicima da kroz praktične i kreativne zadatke steknu duboko razumijevanje vremenskih pojmova, razviju sposobnosti samostalnog i suradničkog učenja te unaprijede svoje komunikacijske i tehnološke vještine.

Izvor: OŠ kralja Tomislava Našice, Ljiljana Kubaša

Pročitajte još