eTwinning projekt „Memento prijateljstva 10” u OŠ kralja Tomislava Našice

Učenici 2. a razreda Osnovne škole kralja Tomislava u Našicama, pod mentorstvom učiteljice savjetnice Ljiljane Kubaše, već nekoliko godina s velikim entuzijazmom sudjeluju u međunarodnom eTwinning projektu „Memento prijateljstva”, autorice Sandre Vuk. Deseta izvedba ovog projekta, nazvana „Memento prijateljstva 10”, nastavlja tradiciju osnaživanja učenika kroz aktivno sudjelovanje u nizu radionica i aktivnosti usmjerenih na jačanje kompetencija u komunikaciji na materinskom jeziku, kao i na širenje znanja o socijalnim i građanskim pravima i dužnostima.

Jedan od ključnih ciljeva projekta je osvještavanje i razvoj vlastite kulturološke dimenzije kod učenika. Kroz seriju interaktivnih radionica, učenici su imali priliku upoznati i prihvatiti različitosti, što doprinosi izgradnji tolerantnijeg i inkluzivnijeg društva. Radionica „Zajedno smo različiti – To sam ja!” postavila je temelje za osobno istraživanje i izražavanje. Učenici su kroz niz kreativnih aktivnosti prezentirali svoje identitete, ističući kako svatko od nas pridonosi bogatstvu i raznolikosti naše zajednice. Ova radionica nije samo prilika za samopromišljanje već i za učenje o poštovanju i prihvaćanju različitosti koje nas okružuju.

Realiziran je i niz zanimljivih aktivnosti koje potiču kreativnost i timski rad među učenicima

„Juha prijateljstva”, još jedna inovativna radionica, simbolički je prikazala kako različite dobre osobine svakog učenika mogu stvoriti harmoničan i ukusan „obrok’”. Kroz ovu aktivnost, učenici su dijelili svoje pozitivne strane te naučili kako svaka individua doprinosi stvaranju snažnije i zdravije zajednice. Posebno zapažena aktivnost bila je „Naše dobre strane”, gdje su učenici imali zadatak ispisati svoje dobre osobine, a potom su kroz rješavanje anagrama otkrivali i isticali dobre osobine svojih razrednih kolega. Ova aktivnost ne samo da potiče razvoj samopouzdanja već i gradi međusobno poštovanje i razumijevanje unutar razreda

U sklopu nastojanja da se poboljša socijalna klima u školama i podupre osobni razvoj učenika, organizirana je radionica pod nazivom „Cvijet vrlina”. Cilj ove radionice je potaknuti pozitivnu svijest o sebi kod učenika, razviti njihovo samopouzdanje te osvijestiti važnost njihovog doprinosa u razvoju razredne zajednice. Kroz različite aktivnosti, radionica teži njegovati prijateljstvo i poštovanje među učenicima, kao i omogućiti im da uoče svoje pozitivne i negativne osobine. Jedan od ključnih segmenata radionice uključuje postavljanje osobnih ciljeva i strategija za njihovo ostvarivanje.

Tijekom radionice, učenici su imali priliku aktivno sudjelovati u razgovorima o temama koje su im važne. Razgovarali su o osobinama koje smatraju pozitivnima, onima koje doživljavaju kao negativne, te su razmjenjivali mišljenja o svojim ponosima i postignućima. Osim toga, detaljno su razmatrali svoje ciljeve za tekuću školsku godinu, razmišljajući o praktičnim koracima koji će im pomoći u njihovom ostvarivanju. Ovaj pristup omogućava učenicima da steknu bolje razumijevanje sebe i svojih vršnjaka, potičući atmosferu međusobnog uvažavanja i podrške unutar razreda.

Realiziran je i niz zanimljivih aktivnosti koje potiču kreativnost i timski rad među učenicima. Među njima su posebno popularne aktivnosti poput „Detektiva”, gdje učenici rješavaju zagonetke i misterije, „Glazbene stolice”, koja zahtijeva brzu reakciju i pokretljivost, „Upamti moj pokret”, gdje učenici trebaju pokazati svoje sposobnosti pamćenja i oponašanja, te „Vjetar puše”, dinamična igra koja potiče brze promjene i adaptaciju. Ove igre su postale integralni dio radionica, doprinoseći jačanju veza i prijateljstava među učenicima. Projekt „Memento prijateljstva 10” nastavlja ostavljati dubok trag u razvoju učenika ove škole. Kroz redovito sudjelovanje u ovakvim projektima, škola stvara temelje za razvijanje svjesnih, obrazovanih i kompetentnih mladih ljudi koji su spremni za izazove suvremenog svijeta. U konačnici, sudjelovanje u eTwinning projektima poput „Memento prijateljstva 10” ne samo da obogaćuje obrazovni proces već pruža i nezaboravne trenutke i uspomene koje učenici nose kroz cijeli život, čvrsto utemeljene na prijateljstvu, međusobnom poštovanju i razumijevanju.

Izvor: OŠ kralja Tomislava Našice, Ljiljana Kubaša, učiteljica savjetnica

Pročitajte još