Erasmus+ mobilnost našičke srednje škole u Trysil, Norveška

Od 4. do 8. travnja 2022. u norveškom je gradu Trysilu održana prva mobilnost u sklopu projekta Erasmus+ Learn IT. Osim Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice u mobilnosti su sudjelovali i nastavnici i učenici domaće škole u Trysilu te škole iz Latvije (Jelgava), Portugala (Braga) i Španjolske (Cadiz).

SŠIK Našice predstavljali su učenici Tin Lovrić (3. b OG), Lucija Kuzminski (3. PMG), Martin Kuric (2. TzR) i Mia Taslak (3. PMG), a pratnja učenicima bili su profesori Barbara Knežević i Mario Vučković. Kako navode iz škole sudjelovali su u raznovrsnim radionicama kojima je cilj bio upoznati učenike s različitim metodama i pristupima programiranju, odnosno računalnom razmišljanju. Početak ove mobilnosti bio je u školi u Trysilu s prezentacijama svih timova, zanimljivim aktivnostima za „razbijanje leda“ i međusobnim upoznavanjem, otkrivanjem zajedničkih interesa, hobija i slično.

Sudionici projekta posjetili su i Oslo

Na radionicama u školi učenici su naučili izraditi jednostavnu mrežnu stranicu koja sadrži slike, tekst i video. Koristeći MicroBit izradili su robot koji obavlja jednostavnije zadatke (mjerenje temperature, obilaženje prepreka, davanje različitih svjetlosnih i zvučnih signala…) koji su kasnije „uredili“ obilježjima svih zemalja sudionica. Sudjelovali su i u City rally chalengeu u kojem su tražili QR kodove po gradu pomoću kojih su rješavali zanimljive zadatke koji uključuju programiranje i snalaženje u prostoru. U Norveškom muzeju znanosti i tehnologije u Oslu otkrili su algoritamsku umjetnost (algorithmic art). Programski su kod pisali u Scratchu, a zatim su svoja umjetnička djela nacrtali u pijesku pomoću uređaj Sisyphus.

Osim radionica u školi sudionici projekta posjetili su Oslo te naučili skijati u lokalnom Ski resortu. Ipak je Trysil najveće skijaško odredište u Norveškoj. Tolerancija, poštovanje, poštenje, kreativnost, suradnja, donošenje odluka, rješavanje problema, preuzimanje inicijative i odgovornosti, kreativno razmišljanje, komunikacija, druženja – sve su to vještine koje su naši učenici razvijali i usavršavali za vrijeme ove mobilnosti tijekom svih radionica, zajedničkih sportskih aktivnosti, druženja uz roštilj, vruću čokoladu, filmove i društvene igre. Prepuni dojmova, novih znanja i prijateljstava srednjoškolci s nestrpljenjem očekuju sljedeću mobilnost koja će donijeti neka nova znanja i prijateljstva.

Izvor: SŠIK Našice

Pročitajte još

This will close in 8 seconds