Našice – Otvorena EE Info galerija za građanstvo

ee20_5_1a21.5.2011. U zgradi Gradske uprave, Pejačevićev trg 7, jučer je otvorena EE info galerija namijenjene educiranju građana o energetskoj efikasnosti.
“Potpisivanjem Energetske povelje i uvođenjem Sustavnog gospodarenja energijom na području našeg grada, grad Našice je krenuo u provedbu projekta praćenjem potrošnje energije u svim objektima u vlasništvu Grada. Današnjim otvaranje EE Info galerije, svjesno provodimo aktivnosti definirane Pismom namjere. Ovim putem pozivam naše građane da dođu i informiraju se kako efikasnije koristiti energiju i graditi svoje domove.”, rekao je u pozdravnom govoru Krešimir Žagar, gradonačelnik Našica.
EE info točke dio su provedbe projekta Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama u Republici Hrvatskoj (SGE projekta). SGE projekt dio je projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj (EE projekt) koji već više godina zajednički uspješno provode UNDP Hrvatska i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Globalnog fonda za okoliš. Projekt SGE usmjeren je na zgrade u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave, a glavni su mu ciljevi primjena modela kontinuiranog i sustavnog gospodarenja energijom, strateškog planiranja energetike i održivog upravljanja energetskim resursima na lokalnoj i regionalnoj razini.
Navedeno doprinosi smanjenju troškova za energente, potrošnje energenata, kao i smanjenju emisija štetnih plinova u atmosferu, a potiče se i razvoj novih djelatnosti i poduzetništva.

ee20_5_2

Jurica Matek, vodite EE tima, istaknuo je da su u registar zgrada , a time i u Informacijski sustava za gospodarenje energijom (ISGE), uneseni podaci za Dječji vrtić „Zvončić“ koji ima najveći potencijal za eventualne uštede te se u lipnju 2011. godine planira početi i sa unosom tjednih i mjesečnih očitanja mjernih instrumenata koji mjere potrošnju energenata. „U sklopu provedbe SGE projekta je proveden i energetski pregled vrtića te je EE timu Grada predana energetska studija sa predloženim mjerama povećanja energetske efikasnosti i kvalitete korištenja prostora koje bi omogućile energetske i financijske uštede. Analizom studije o energetskom pregledu i ovisno o raspoloživosti financijskih sredstava utvrdit će se koje će se mjere povećanja energetske efikasnosti provesti na objektu.“, zaključio je Matek.

EE info ured mjesto je gdje građani mogu doći i postaviti upit o energetskoj efikasnosti, proučiti edukativne plakate te dobiti informativno-edukativne brošure od energetskog savjetnika Grada. EE Info galerija, sačinjena od informativno – edukativnih plakata i brošura sa EE savjetima primjenjivim u vlastitom kućanstvu, postavljena je na frekventnim mjestima dostupnim građanima te ujedno pruža pregled provedbe SGE projekta u gradu

ee20_5_3a„Veliko mi je zadovoljstvo raditi sa gradovima poput Našica, pod time mislim na gradove koji samoinicijativno ispunjavaju obveze zakona vezanih uz Gospodarenje energijom u objektima koji su u vlasništvu Grada. U tu svrhu, UNDP je i osmislio Informacijski sustava za gospodarenje energijom (ISGE), koji se koristi kao alat za kontinuirano prikupljanje, pohranu i analizu podataka o potrošnji energije u zgradama, kao i provedba energetskih pregleda objekata. Očekujemo da do kraja godine svi javni objekti započnu s praćenjem što je prvi korak ostvarivanja ušteda na računima za energente. Ujedno, sve što Gradska uprava čini, iskoristivo je i kao primjer građanima racionalnog korištenja energije u kućanstvu.“, rekao je Goran Pichler, voditelj projekata EE u zgradarstvu – Slavonija.

Građani informacije mogu pronaći i na internet stranici EE projekta www.ee.undp.hr te besplatnom info telefonu 0800 200 170.

 

Pročitajte još