Dvadeset i tri vozila upućena na izvanredan tehnički pregled

PU osječko – baranjska je suradnji sa Centrom za vozila Hrvatske jučer od 13 sati do ponoći provela akciju pojačanog nadzora u prometu prema vozačima koji učestalo krše prometne propise upravljajući tehnički neispravnim vozilima te narušavaju javni red i mir u stambenim zonama grada i sudjeluju u ”utrkama” na javnim prometnicama. Sva ta prepravljena vozila na redovne tehničke preglede dolaze sa serijskom opremom, koju nakon ovjere tehničke ispravnosti mijenjaju i obavljaju nedozvoljene preinake na ispušnim sustavima i ovjesu vozila.

U sklopu akcije, policijski službenici Postaje prometne policije Osijek pojačano su postupali prema vozačima koji se neorganizirano okupljaju u užem središtu grada, u ulicama Hrvatske Republike, Kneza Trpimira, Gackoj i drugim njima pogodnim lokacijama i tijekom dolaska i odlaska narušavaju mir građana stvaranjem buke preinačenim ispušnim sustavima automobila i motocikala te proklizavanjem pogonskih kotača.

Tijekom akcije utvrđen 31 prekršaj

Prilikom postupanja ukupno je utvrđen 31 prekršaj, 23 vozila upućena su na izvanredni tehnički pregled (20 osobnih vozila i 3 motocikla). Kod deset vozila utvrđeni su opasni nedostaci, kod 12 vozila utvrđeni su veći nedostaci dok kod jednog vozila nisu utvrđeni nedostaci.

Na tri vozila obavljen je tehnički pregled vozila na cesti kod kojih su utvrđeni veći nedostaci

Zbog utvrđenih nedostataka s 13 osobnih vozila i 3 motocikla privremeno su oduzete registarske pločice. Vlasnici ih mogu preuzeti nakon što otklone nedostatke na svojim vozilima i pristupe ponovljenom tehničkom pregledu. Vozači su sankcionirani sukladno utvrđenim prekršajima. Kod dva osobna automobila utvrđena je neispravnost za koju je u odnosu na jedan automobil naplaćena novčana kazna dok je u odnosu na drugi izdana Obavijest o počinjenom prekršaju, dok vozila nisu isključena iz prometa.

Brzina, utrka i preinačena vozila nisu za gradske ceste

Povodom svega navedenog i policija ovom prilikom želi skrenuti pozornost svim ljubiteljima ”brzina”, ”utrka” i ”preinačenih vozila” kako ceste nisu površine namijenjene za takvu vrstu dokazivanja vozačkih sposobnosti i vještina, kao i tehničkih mogućnosti te karakteristika njihovih vozila već za to postoje posebno namijenjene površine uz posebne sigurnosne mjere te uz kontrolirane uvjete na kojima se takve utrke mogu održavati, a da se ne dovodi u rizik njihova sigurnost niti sigurnost drugih sudionika u prometu. Također vozači moraju biti svjesni da je tehnička ispravnost vozila jedan od faktora sigurnog upravljanja vozilom.

Ukrali mu novac iz kuće

Iz otključane obiteljske kuće u okolici Draža nepoznati je počinitelj od 6. do 28. svibnja otuđio novac 79-godišnjaku, koji je oštećen za 12.000 eura. Policija traga za počiniteljem.

Pronađen topnički projektil u polju

Četrdesetdvogodišnjak je 2. lipnja u 12,37 sati u polju između Hrastina i Paulin dvora pronašao topnički projektil 85 milimetara, koji je policijski službenik protueksplozijske zaštite uništio na mjestu pronalaska.

Dvanaest prometnih nesreća u 24 sata

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je 12 prometnih nesreća. U jednoj je jedna osoba zadobila lake tjelesne ozljede, dok je u preostalima nastupila samo materijalna šteta.

Foto: PU osječko – baranjska

Pročitajte još