Đurđenovački srednjoškolci obilježili 6. Dane medijske pismenosti

6. Dani medijske pismenosti u organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, u suradnji s brojnim partnerima i uz podršku Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja, održali su se od 24. do 30. travnja 2023.

SŠ Josipa Kozarca Đurđenovac ove godine obilježila je Dane medijske pismenosti temom Influenceri i prikriveno oglašavanje. Naime, na različitim društvenim mrežama i platformama influenceri i influencerice svojim porukama pokazuju što je u modi na različitim područjima, to jest koje su tendencije društvenoga ponašanja ili onoga što bi oni htjeli da bude društveno prihvatljivo ponašanje. Često je svrha tih poruka probuditi potrebe i potaknuti na kupovanje i potrošnju. To se često ne vidi i nije odmah uočljivo, ali je činjenica da iza nekih influencera stoje i različite tvrtke i njihove oglašivačke kampanje, u kojima se „vrti” mnogo novca. Samo prikriveno oglašavanje alat je kojim se koriste mediji ili oni koji žele svoje proizvode plasirati na tržište na nedopušten, možemo reći ilegalan način.

Djeca i mladi moraju kritički razmišljati o profilima omiljenih influencera

Kako to funkcionira u praksi učenici 1. ŠT, 2. ŠT, 3. ŠT, 4. ŠT, 1. MD i 3. D uvjerili su se tijekom radionice u kojoj su pristupili profilima influencera koje oni prate te su istraživali primjere prikrivenog oglašavanja (odjeća s natpisom nekog proizvoda, logotip neke tvrtke, proizvod neke tvrtke na stolu, javljanje iz nekog hotela, šminkanje ističući marke nekih proizvoda i sl.). Ustanovili su da su njihovi profili i videosnimke puni proizvoda koje promoviraju nastojeći kod pratitelja potaknuti želju za kupnjom iako nigdje ne ističu da je riječ o sponzorstvu i da su primili novac kako bi oglasili neki proizvod ili uslugu. Zaključili su da bi djeca i mladi morali kritički razmišljati o profilima omiljenih influencera jer su na tim profilima izloženi prikrivenom oglašavanju, a to je prijevara i manipulacija korisnika društvenih mreža i medijskih platformi i ono se u potpunosti razlikuje od oglašavanja koje mora biti označeno i koje mora informirati korisnika da se radi o plaćenom oglasu ili sponzoriranom članku, videu ili nekom drugom sličnom sadržaju. Radionice s učenicima je provela nastavnica Sandra Dundović.

Izvor: SŠ Josipa Kozarca Đurđenovac

Pročitajte još