Đurđenovac – U posjetu učenicima s Down sindromom razrednice Zdenke Mihaljević

down1a

down1a

S prvim danom proljeća obilježavamo dan osoba s Down sindromom, pa smo tom prigodom odlučili posjetiti osnovnu školu J.J. Strossmayer u Đurđenovcu i razred profesorice defektologinje Zdenke Mihaljević. U razredu koji čini nekoliko učenika sa sindromom Down, razrednica Mihaljević vodi poseban program koji ih duhovno podiže, ali i fizički i psihički motivira da sudjeluju u raznim radionicama i  temama koje ih unapređuju i socijaliziraju te u konačnici i uključuju u našu društvenu zajednicu.

Uz učenike, razrednicu i roditelje ovom prigodom u posjetu su bili i djelatnici policijske postaje Našice i Policije u Zajednici, gradonačelnik grada Našica Krešimir Žagar, načelnik općine Feričanci Antun Glavaš, članovi udruge Otvoreno srce Luka Fridl i Roberto Fadljević te članice udruge žena Katarina Zrinski.

down2a

O samom radu u razredu u kojem su većina djeca sa Down sindromom najbolje nam je mogla reći njihova razrednica Zdenka Mihaljević: „Naš razred većinom čine djeca sa Down sindromom i ona dolaze iz Đurđenovca, Našica, Breznice Našičke, Seone, Valenovca i Martina, a uz njih tu se nalazi i dvoje djece koja taj sindrom nemaju. Odjel djeluje pri Osnovnoj školi Đurđenovac i, što je najvažnije, druže se i s drugom djecom u školi što je za njihov daljnji razvoj i socijalizaciju vrlo važno. Morate znati kako naš radni dan nije klasičan jer je organiziran kao jedan sat koji traje od početka nastave pa do vremena kada djeca odlaze kući. Rad se bazira isključivo na individualnom radu, tako da dok jedno dijete piše, drugi čitaju, jedni se igraju, jedni slažu kocke i tako prolazi njihov školski dan. Osobno sam 35 godina u ovom poslu i mogu reći da sam iznimno zadovoljna sa svojim poslom i niti jedan drugi ne bih željela obavljati. Da mogu ponovo birati mogu samo reći da bih opet izabrala taj isti posao. Isto tako moram reći kako bi bez roditelja ove djece, i njihove pomoći da opremimo razred, sve bilo puno teže i mnogo toga nažalost ne bi imali u razredu. Lokalna zajednica nam također pomaže na način što nam sufinanciraju prijevoz u Down centar u Pulu, što je mojoj djeci u razredu vrlo važno i zbog toga im u njihovo ime ovom prilikom od srca zahvaljujem.“ – rekla je razrednica Zdenka Mihaljević.

down3a

Kao jedan od gostiju koji tradicionalno dolazi u posjet ovom razredu je i gradonačelnik Krešimir Žagar, kojeg djeca radosno dočekuju te su mu i ovom prilikom priredili nekoliko pjesmica i plesova.  

„Razred je u normalnom školskom sustavu koji djeluje kako u Našicama, tako i ovdje u Đurđenovcu. Stvarno možemo biti zahvalni što su uvjeti odlični i što se djeca zbog toga mogu osjećati vrlo ugodno. Ono što mi kao gradovi i općine možemo pripomoći, je svakako iskorak u izvanškolskim nastavnim aktivnostima, kojima ovaj razred gospođe Zdenke Mihaljević stvarno obiluje. Ona se za ovu djecu  brine dugi niz godina na najbolji mogući način i kao razrednica, ali im također osigurava i određene aktivnosti kojima im proširuje vidike i uljepšava život, a naravno samim time i njihovim obiteljima. Sada već tradicionalna aktivnost je posjet Down centru u Puli kamo štićenici ovog razreda svake godine odlaze, uspostavljaju kontakte i provode lijepo i ugodno vrijeme. Važna im je promjena sredine,  ali je posjet svejedno pun edukativnog karaktera. Mi konkretno kao lokalna  zajednica  pomažemo sufinanciranjem prijevoza, dok im je u Puli osiguran smještaj. Na temelju te povezanosti s Down centrom iz Pule došlo je do prekrasne suradnje s našom volonterskom udrugom Otvoreno srce, što je naposljetku rezultiralo i njihovom posjetom Našicama i našem kraju. Tako su nam njihovi štićenici i djelatnici u zadnjem posjetu pokazali na koji sve način centar djeluje te su nam pokazali razne vještine koje su savladali u našim ugostiteljskim objektima u Našicama. To je svakako nešto što nas je sve obogatilo, a uspostavljena je i lijepa suradnja, koja se može vrlo lako pretvoriti u odlične projekte, koji će donositi i sredstva u grad isključivo da bismo pomogli svim koji u svojim porodicama imaju djecu sa Down sindromom. Ti projekti i sredstva bi im sigurno pomogli da iskorače u stvarnost, da ne budu zatvoreni u svojim domovima u 4 zida, jer je to ono što tišti te obitelji i naravno da je na nama da im pomognemo.“ – rekao je gradonačelnik Krešimir Žagar.

{gallery width=200 height=133}Slike_tekstovi/2015/3mjesec/21/v1{/gallery}

Pročitajte još