Dugogodišnji rad potvrđuju nagradama – Mažoretkinje „Dora”

Nema toga svečanog događaja u gradu Našicama koji može proći bez nastupa našičkih mažoretkinja uz pratnju Gradske glazbe Našice. One su prvi puta oformljene 1995. godine, ali kao samostalna udruga pod nazivom športsko plesni klub „Dora“ tada pod vodstvom profesorice Tjelesne i zdravstvene kulture Blaženke Kapetanović, a sa vremenom su se pripojile Gradskoj glazbi Našice, pri kojoj su ostale do danas.

Nakon kratkog prekida rada 2004. godine na inicijativu zaljubljenika u ples i glazbu, te uz veliki trud i odricanje gospođe Blaženke Pavlović – Radmanović, pod nazivom Našičke mažoretkinje Dora, opet počinju s radom. Ovaj puta kao posebna sekcija pri Gradskoj glazbi Našice. Kroz aktivan rad odlučile su se učlaniti u Hrvatski mažoret Savez, te tada ulogu trenera preuzima Branimir Radić – Bilin, nakon njega Kristijana Bosak, a sadašnja trenerica mažoretkinja je Nikolina Jakovljević.

Uz brojne nastupe na području grada Našica, najznačajniji nastupi našičkih mažoretkinja su oni na regionalnim i državnim natjecanjima, a među najistaknutije je, domaćinsko, regionalno natjecanje mažoretkinja Istočne Hrvatske održano 2006. godine na kojem su našičke mažoretkinje Dora zauzele 3. mjesto i time izborile plasman na državno natjecanje u Fažani. Prošla godina završena je s više od 15 nastupa, a među potvrđenijima je onaj u Vinkovcima, sa kojeg smo se vratili sa 6 osvojenih medalja, 5 zlatnih i 1 srebrnom.

Trenutno broje 22 mažoretkinje, od kojih najstarije imaju 17 godina, a najmlađe nepunih 5 godina. Kako je oprema za ovaj sport vrlo skupa, jednu garnituru uspijeli su nabaviti uz financijska sredstva iz projekta Europske unije. Svaka mažoretkinja tako zadužuje svoju odoru, koju je dužna po ispisu vratiti, a palice same kupuju. ”Odabir odgovarajuće odore nam uvijek predstavlja problem jer djeca rastu, dolaze nove članice, pa pokušavamo svima odabarati približno odgovarajuću odoru što nije baš lak zadatak.”- ističe Kristijana Bosak koja kaže da su trenutne odore crvene boje, a sastoje se od sakoa crvene boje, suknjice bijele boje, te crvenih kapa sa amblemom Gradske glazbe.

„U današnje vrijeme svi se timovi susreću sa problemom kako zadržati djecu pa je tako i nama teško zadržati polaznice. Djeca brzo gube motivaciju i zainteresiranost, a uz to imaju puno obaveza vezanih za školu pa im ponekad bude naporno nakon nastave ići na treninge. Tako da ih igrom, prijateljskim pristupom i drugim aktivnostima pokušavamo motivirati da što duže ostanu u timu.” Uz novu trenericu Nikolinu Jakovljević uvježbavaju nove koreografije za nadolazeće nastupe, te se djevojke pripremaju za natjecanje Prvi korak i Viši korak koje će se 31. ožujka 2019. godine održati u Grubišnom polju.

Pročitajte još