Domovinski rat kroz oči srednjoškolaca

U obilježavanje Dana pobjede uključili su se učenici i profesori Srednje škole Isidora Kršnjavoga i kroz glazbeno – scenski prikaz “Umjetnici mijenjaju svijet – igrom protiv mržnje” obradili temu Domovinskog rata.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEIntermedijalni pristup temi rata kroz glazbu i pokret

Iako prvi puta na ovakav način sudjeluju u obilježavanju Dana pobjede, srednjoškolci su već surađivali s Gradom Našicama. Ipak, nastup je itekako privukao pažnju svih prisutnih, jer se tema Domovinskog rata prezentirala na jedan drukčiji, intermedijalni način.

„Nismo htjeli temi pristupiti na klasičan način nego smo, kroz projekt htjeli s nekim temama kao što su dječja igra, mladost, djetinjstvo, rat, uz pomoć igre, glazbe, pokreta i medija, obilježiti ovaj dan. Bitno je reći da su djeca kroz ovu temu učila, imali su priliku čuti uživo djecu naših poginulih branitelja tako da su tome pristupili vrlo emotivno. Za njih je ovo jedan od načina kako još bolje mogu naučiti o važnim datumima za Hrvatsku, ne samo spominjući ih kroz povijesti.”– rekla je profesorice Leopoldina Mijatović.

Aktivnost srednjoškolaca s izuzetnim ponosom i oduševljenjem pozdravio je i gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba.

„Izuzetno sam ponosan jer ste se i vi mladi uključili u obilježavanje jednog od najvažnijih dana za naš grad Našice. Smatram da su na ovakvim obilježavanjima upravo djeca i mladi najvažniji. Uvijek ističem da je važno promicati istinu o Domovinskom ratu, pričati nenametljivo, djeci i vama mladima kako se tako nešto ne bi ponovilo. Danas ste me ovim programom preduhitrili, upravo ste vi to sve meni rekli. Vi pričate o Domovinskom ratu i promičete istinu, uistinu ste me danas učinili ponosnim.”- rekao je gradonačelnik Kašuba uz nadanja da će ovakvi sadržaji postati tradicija prilikom obilježavanja Dana pobjede.

Ono što je ostavilo poseban dojam, ali i „knedlu u grlu” su snimljena svjedočanstva djece poginulih branitelja, danas odraslih Našičana.

Program upriličili gimnazijalci

U projektu su sudjelovali učenici: Ivan Cimerman, Luka Koren i Karlo Šalek iz 3. PMG-a, Nikola Čeme iz 4.a Opće gimnazije te učenici Petra Justić, Mislav Vukomanović, Barbara Mihaljik, Jelena Grahovac, Magdalena Valek i Petar Guljaš iz 4.b Opće gimnazije, uz profesore Marinu Pavičić, Leopoldinu Mijatović, Romanu Borš Mačak i Ivana Hajeka.

„Samom pripremom učenika za ovaj nastup htjeli smo podsjetiti današnje generacije na važnost ovog datuma i važnost Domovinskog rata kako se tako nešto više nikada ne bi ponovilo” – dodala je profesorica Marina Pavičić.

Pročitajte još

Učitavanje...