Dodjelom šampionskih titula Dunava otvoren ovogodišnji Vinatlon

U prekrasnom ambijentu Starog podruma Belje sinoć je dodjelom šampionskih titula Dunava otvoren ovogodišnji Vinatlon. U društvu vinara, vinskih stručnjaka, turističkih djelatnika, ugostitelja, novinara i drugih gostiju ovogodišnju je manifestaciju predstavio Vedran Kramarić u ime domaćina Općine Kneževi Vinogradi.

„Pred nama je četvrto izdanje ove vinske manifestacije, kojom se uz niz drugih kvalitetnih manifestacija općine, sve uspješnije pozicioniramo na hrvatskoj turističkoj karti. Promocija najboljih baranjskih vina naših vinara i jedinstvenog ambijenta vinskih cesta i naših vinskih podruma osnovna je zadaća Vinatlona, jer upravo su surduci i gatori naše bogatstvo koje želimo predstaviti svijetu.” – rekao je Kramarić, načelnik Općine Kneževi Vinogradi.

Uz Mediteran, Dunav je druga najvažnija hrvatska geografska odrednica

Uoči same manifestacije održano je ocjenjivanje vina, a uz titulu Šampiona Dunava novost je kako se dodjeljuje i nagrada Novinarska Graševina, najbolje vino po izboru novinara s područja Osječko – baranjske županije.

„Želim prije svega zahvaliti vinarima, bez kojih ovo ne bi bilo moguće, nakon toga Općini Kneževi vinogradi, koja nam je od prije 4 godine izašla u susret, prepoznala našu inicijativu, našu ideju, dala nam veliki vjetar u leđa. Ocjenjivačka komisija je imala težak zadatak, izabrati najbolja vina od 99 pristiglih uzoraka i radujem se i ovogodišnjim Šampionima Dunava koji nas uvode u sutrašnji centralni događaj manifestacije, a to je Vinatlon u Zmajevcu.” – rekao je Ivan Gerštmajer Zelember iz Udruge vinogradara Baranje, Zmajevac.

Šampion Dunava nije mala stvar, uz Mediteran, Dunav je druga najvažnija hrvatska geografska odrednica, a poznato je da više zemalja izlazi na Dunav nego na Jadransko more! Stoga ne iznenađuje 99 pristiglih uzoraka iz 29 vinarija iz Hrvatske, Srbije i Mađarske.

Ocjenjivačkom komisijom ove godine predsjedavao je dr.sc. Toni Kujundžić s Fakulteta agrobiotehnoloških znanosti Osijek, a članovi iz Osijeka, Pečuha i Novog Sada.

A ovogodišnji Šampion Dunava u kategoriji crvenih vina je „Dekanovo vino” Poljoprivrednog fakulteta Novi Sad iz Srbije. U kategoriji ružičastih vina najboljim je proglašen „Rosé” vinarije Mons Aureus d.o.o. iz Draža. Šampion u predikatnim vinima ove je godine „Graševina IBPB” vinarije Svijetli dvori iz Karanca, a nagradu Novinarska graševina osvojilo je novo vino „Graševina New Line” Erdutskih vinograda.

Nakon proglašenja pobjednika posjetitelji su imali priliku kušati ocijenjena vina

Šampion Dunava u kategoriji bijelih vina za 2024. godinu je „Traminac ROSAMAL” Vinarije Papak iz Iloka, a nagradu je dodijelila Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu koja je istaknula važnost podrške vinarstvu i vinogradarstvu sa svih razina vlasti. O ravnomjernom razvoju svih krajeva Hrvatske govorio je i državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU Domagoj Mikulić.

„Vinatlon na poseban način oživljava ovaj kraj i upravo ovi mladi vinogradari i vinari koji su odlučili ostati na svojoj zemlji i razvijati svoje poslove, svoje vinarije, svoje OPG-ove, čine budućnost našeg ruralnog prostora.” – rekao je Mikulić.

Vinatlon od njegovog prvog izdanja podržava i Osječko – baranjska županija svjesna potencijala koje vinarstvo i vinogradarstvo nose u turističkom smislu. „Manifestacija Vinatlon je vrlo brzo postala popularna, privlačna i primamljiva posjetiteljima i izvan okvira naše županije. Čestitam Općini Kneževi vinogradi i Udruzi vinogradara Baranja iz Zmajevca na organizaciji, nastavit ćemo podupirati manifestacije koje doprinose vidljivosti naše županije. Vinatlon se događa točno u pola Vinskog mjeseca Osječko – baranjske županije, a do početka srpnja očekuju nas još brojne manifestacije.” – rekao je Mato Lukić, obnašatelj dužnosti župana Osječko – baranjske županije.

Nakon proglašenja pobjednika posjetitelji su imali priliku kušati ocijenjena vina, a nastavak Vinatlon slijedi danas. U 17 sati u Reformatorskom surduku u Zmajevcu kreću vinske igre, gdje će se posjetitelji imati priliku okušati u bačvatlonu, špricaboci i winepongu, a od 20 sati očekuje ih nastup Zorice Kondže i Garavog sokaka. Od 17 sati posjetitelji će moći kušati najbolja baranjska vina, probati nešto od bogate gastronomske ponude i posjetiti sajam domaćih proizvoda.

Mons aureus, kako su ga zvali rimljani, goldberg po njemački, majka vina mađarski, bansko brdo za udbzenike, a Planina za baranjce, dom je nepreglednih vinograda, najveceg bogatstva ovdasnjeg naroda

Osim gatora ima mnoštvo baštine, kao rimski žrtvenik Liberu i dokaz vinogaradrstva iz rimskog doba, legenda od crvenoj Marti, grah u ćupu kao jelo, vino kao gotovina, Vinceška, Pudarina, Berba, planinac kao glava obitelji…

Od ukupno 27 panonskih, odavde (preciznije, s područja Popovca) potječu čak dva žrtvenika Liberu/Liberi, muško – ženskom božanstvu plodnosti i vina (u Baranji ih nalazimo i u okolici Pečuha). Jedan je isključivo likovno ukrašen te uprizoruje berbu. Drugi je rječitiji i, za razliku od prvog, sačuvan do danas (nalazi se u zagrebačkom Arheološkom muzeju). Vjersku organizaciju i učitelje plaćalo se u vinu, budući da se ono „uvijek tretiralo kao gotovina”.

Pročitajte još