Dodjelom nagrada zaslužnima – obilježen Dan Hrvatske knjižnice za slijepe

Prigodnim programom i dodjelom nagrada, obilježen je Dan Hrvatske knjižnice za slijepe koja gotovo šezdeset godina proizvodi naslove u pristupačnim formatima i pruža usluge osobama s teškoćama pri čitanju standardnog tiska.

Čestitke nagrađenima, djelatnicima i korisnicima knjižnice, uputio je državni tajnik Ivica Poljičak, izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, koji je među ostalim istaknuo kako Ministarstvo kulture i medija prepoznaje važnost poticanja specifične nakladničke djelatnosti, koju kao i njene druge aktivnosti neprekidno podupire. Podsjetio je kako pored nakladničkog programa, Ministarstvo pruža potporu i ulaganju u opremu i prostor čime se stvaraju uvjeti za proizvodnju različitih sadržaja, od zvučnih knjiga do knjiga na brajici, potrebnih za što uspješniju i kvalitetniju informiranost i uključenost u društvo i društvena zbivanja slijepih i slabovidnih osoba.

Obilježena je i 150. godišnjica rođenja Ivane Brlić Mažuranić

Ministarstvo kulture i medija podupire programe knjižnice putem dvije linije financiranja – programom koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja osobama s invaliditetom i djeci i mladima s teškoćama u razvoju te programom koji omogućuju prilagodbu kulturne infrastrukture za pristup osobama s invaliditetom u okviru investicijskih potpora.

Državni tajnik Poljičak podsjetio je kako se obilježava i 150. godišnjicu rođenja Ivane Brlić Mažuranić jedne od najznačajnijih hrvatskih književnica koja je ostavila neizbrisiv trag u hrvatskoj književnosti svojim svevremenskim književnim umijećem, a ususret trinaestom izdanju kulturne manifestacije Noć knjige, kojom obilježavamo Svjetski dan knjige i autorskih prava te Dan hrvatske knjige, spomenuo je i ovogodišnje obilježavanje 500. obljetnice smrti Marka Marulića, „oca hrvatske književnosti“ i tvorca djela koje je obilježilo hrvatski jezik, književnost i kulturu. Posebno je čestitao dobitnicama godišnjeg priznanja „Antun Lastrić“ za veliki doprinos kulturi, obrazovanju i pismenosti slijepih osoba Jasmini Bele i Branki Dejanović, na dugogodišnjem doprinosu aktivnostima knjižnice te Matku Kosovcu, Vinku Breškoviću i Tanji Šupe dobitnicima nagrada za najbolju kratku priču „Sead Ivan Muhamedagić“.

Okupljenima se obratila i ravnateljica Karolina Zlatar Radigović koja je podsjetila kako knjižnica na nacionalnom nivou djeluje na izjednačavanju pristupa pisanoj riječi, znanju i informacijama te održava kontinuitet knjižničnih usluga za slijepe i slabovidne. Svojim djelovanjem širi i jača spoznaju da knjižnične usluge za osobe s teškoćama pri čitanju standardnog tiska trebaju biti aktualne, raznovrsne, kvalitetne te u skladu s dosezima suvremenih komunikacijskih tehnologija.

Izvor: Ministarstvo kulture i medija, foto: Dražen Kokorić

Pročitajte još