Dodjela vatrogasne opreme županijskim vatrogasnim zajednicama

U skladišnim prostorima Hrvatske vatrogasne zajednice u Zagrebu podijeljena su 373 kompleta za strukturne požare namijenjene županijskim vatrogasnim zajednicama. Zaštitna odijela preuzeli su zapovjednici Koprivničko – križevačke, Osječko – baranjske, Krapinsko-zagorske, Virovitičko-podravske, Šibensko – kninske, Požeško – slavonske, Dubrovačko – neretvanske i Ličko – senjske županije, uz prisustvo glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića.

„Oprema koju smo danas podijelili nabavljena je iz sredstava naknade općekorisnih funkcija šuma za potrebe hrvatskog vatrogastva. Prvi dio opreme uručen je u kolovozu, kada je dodjeli prisustvovala i ministrica Ministarstva poljoprivrede Marija Vučković. Ovaj drugi dio opreme koji je uručen danas od značajne je pomoći u opremanju i modernizaciji vatrogastva RH.“ – rekao je zapovjednik Tucaković.

Promjenom zakonodavnog okvira i propisa udio naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma za financiranje potreba vatrogastva povećan s 5% na 20%, a korištenje sredstva se, osim na priobalne županije, počeo primjenjivati na cijelu RH. Sukladno odobrenom programu opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica za razdoblje 2020.-2023. godine plan je nabaviti 76 vatrogasnih vozila za gašenje šumskih požara u iznosu od gotovo 17 milijuna eura, te nešto više od 530.000 eura za osposobljavanje vozača u sustavu vatrogastva.

Pročitajte još