Dodjela priznanja i medalja najboljim pčelarima Pčelarske udruge Pčela Našice

pcelari1
pcelari1

U sklopu 16. druženja pčelara u Rasadniku u Zoljanu i ove godine je održana svečana dodjela priznanja i medalja najboljim pčelarima Pčelarske udruge Pčela Našice za 2015. godinu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEPriznanja su dodijeljena prema rezultatima postignutim na 7. ocjenjivanju meda, a svim okupljenim pčelarima obratio se predsjednik PU Pčela Željko Špoljarić koji je naglasio da je ovogodišnji med dobre kvalitete. Poslano je ukupno 39 uzoraka od 21 našičkog pčelara, a proglašeno je 22 zlatnih, 13 srebrnih i 4 brončanih dobitnika. Najboljim proglašen je bagremov med gospođe Marije Dalšašo iz Našica, koji je ujedno i ukupni pobjednik ovog 7. natjecanja.

Našički pčelari, i inače poznati po izvrsnoj kvaliteti bagremovog meda, ove su godine vrlo dobru kakvoću postigli i kod lipovog, a poprilično su zadovoljni i ovogodišnjim prinosima.

„Kvaliteta meda je izvrsna, sve se ove godine dobro poklopilo i prezadovoljni smo. U dvadeset godina možda su tri bile ovako dobre što se tiče kvalitete. Imamo razloga biti zadovoljni i količinama, jer smo snizili kriterije. Lani smo imali jako lošu godinu pa smo smanjili očekivanja, tako da je ova pčelarska sezona jako dobro završila“, kaže Špoljarić. Osim izvrsnih prinosa, pčelari bilježe isto tako dobru prodaju, koja je uglavnom s kućnog praga i na tržnici u Našicama. Špoljarić upozorava na moguću nestašicu meda na hrvatskom tržištu. „Količine meda naših članova ili su već dobrano prodane ili rezervirane, ali i većine pčelara u Hrvatskoj, tako da ako ne bude uvoza, postoji realna mogućnost da će meda već u siječnju-veljači nedostajati na tržištu Republike Hrvatske“, ističe Špoljarić i navodi da su našički pčelari zadovoljni otkupnom i prodajnom cijenom meda. Trenutačno se med otkupljuje po cijeni od 22 do 28 kuna po kilogram, a našički ga pčelari prodaju po maloprodajnoj cijeni od 40 kuna za pakiranje od 900 grama.

„Ne smijemo biti nezadovoljni cijenama i nitko ne smije reći da one nisu dobre. U kakvim ekonomskim uvjetima živimo, pčelari mogu biti zadovoljni.  Istina, nisu zadovoljni naši mladi pčelari, odnosno oni koji se tek godinu-dvije bave pčelarstvom. Pčelari koji se dugi niz godina bave proizvodnjom meda, a takvih je većina u udruzi, itekako su zadovoljni i kvalitetom, i prinosima, i cijenama“, zaključuje predsjednik Pčelarske udruge Pčela Željko Špoljarić.  

pcelari2

Par riječi o proizvodnji meda rekla je i Marija Dalšašo koja se pćelarstvom bavi već preko 20-tak godina.

“Uvijek je lijepo dobiti nagradu i okruniti trud koji ulažete u proizvodnju meda čitave godine. Šteta da konkurencija ove godine nije bila veća u smislu uzoraka, jer smatram da ima pčelara koji imaju jako dobru kvalitetu meda. Naime, upravo konkurencija potiče čovjeka da se još više trudi, ne zbog pohvala i nagrada nego da vidi kolika mu je granica i koliko truda još mora uložiti da bude najbolji.” 

 

Pročitajte još

Učitavanje...