Dodijeljene Nagrade najboljim knjižarama Ministarstva kulture i medija

Nagrade najboljim knjižarama, priznanja koju je kao podršku knjižarskoj djelatnosti 2021. u Godini čitanja pokrenulo Ministarstvo kulture i medija, dodijeljene su u knjižari Znanje u Zagrebu, prošlogodišnjoj dobitnici nagrade.

Do 1. prosinca 2023. godine prikupljeno je ukupno 11 374 elektroničkih glasova publike za 36 knjižara iz 11 gradova, prema kojima je najboljom samostalnom knjižarom u 2023. godini proglašen Zuzi shop iz Zagreba. Drugu nagradu ravnopravno dijele Sveučilišna knjižara i antikvarijat Dominović i Stripovi na kvadrat iz Zagreba, a treća nagrada pripala je Knjižari Matice hrvatske iz Zagreba. Školskoj knjizi u Vukovaru dodijeljena je prva nagrada za najbolju knjižaru u okviru knjižarskog lanca u 2023. godini, a drugu nagradu ravnopravno dijele knjižara Znanje iz Splita i Planetopija iz Zagreba dok je treću nagradu osvojila knjižara Hoću knjigu iz Rijeke.

Svake godine prijavljuju se nove ili novootvorene knjižare

Čestitavši dobitnicima, nagrade je uručila ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek te zahvalila svim nagrađenima na predanom, poštenom i profesionalnom radu, na entuzijazmu kojim pristupaju knjizi i književnosti. Istaknuvši kako je broj internetskih glasova koji su tijekom mjeseci dodijeljeni knjižarama najbolji pokazatelj vidljivosti nagrade i želje publike da nagradi svoju knjižaru, ministrica je izrazila zadovoljstvo što se svake godine prijavljuju nove ili novootvorene knjižare, a ove je godine zabilježeno duplo više glasova nego protekle godine.

„U Ministarstvu kulture i medija dosljedno i kontinuirano podržavamo sve dionike knjižnoga lanca, a naročito smo svjesni fragilnosti knjižarskoga sustava koji možda najviše ovisi o samom tržištu“, rekla je ministrica podsjetivši na krizu u nakladništvu 2017., te na spremnost struke, odnosno Zajednice nakladnika i knjižara da u partnerstvu s Ministarstvom stabilizira sektor koji danas bilježi pozitivne trendove. „Uz književnike i prevoditelje, uz nakladnike i organizatore književnih manifestacija, festivala i sajmova za koje provodimo posebno osmišljene programe podrške, pokrenuli smo nekoliko novih mjera ili intenzivirali provedbu starih, usmjerenih posebno na knjižare te na sustav distribucije knjiga.“ – rekla je ministrica te dodala kako sve mjere koje provodi Ministarstvo kulture i medija osuvremenjuje u skladu s aktualnim stanjem na sceni i na tržištu.

„Već niz godina provodimo mjeru potpore književnim programima u knjižarama s ciljem omogućavanja knjižarama da održavaju manje programe kojima će promovirati knjigu i čitanje te dodatno privući kupce knjiga.“ – podsjetila je ministrica te naglasila kako je Ministarstvo putem programa poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama potaknulo jačanje i osuvremenjivanje, ali i otvaranje novih knjižara kojih je samo nakon pandemije otvoreno desetak diljem Hrvatske.

Ovogodišnja dodjela nagrade najboljim knjižarama u Hrvatskoj, kojom Ministarstvo kulture i medija nastoji povećati vidljivost knjižara kao glavnih mjesta susreta s čitateljskom publikom održana je na kraju još jedne, za sve koji sudjeluju u lancu proizvodnje i distribucije knjige, uspješne godine. Nagrađene su predstavili članovi povjerenstva nagrade: pjesnikinja Ana Brnardić i prevoditeljica Lea Kovacs te voditeljica Službe za knjigu i nakladništvo Ministarstva kulture i medija dr. sc. Mihaela Majcen Marinić.

Kriterije i obrazloženja stručnog povjerenstva potražite na poveznici.

Izvor: Ministarstvo kulture i medija

Pročitajte još