Dan sigurnijeg interneta u OGŠ Kontesa Dora

Dan sigurnijeg interneta promiče sigurnije i odgovornije korištenje online tehnologije od strane djece i mladih širom svijeta. Obilježava se svake godine, drugog dana u drugom tjednu veljače. Tijekom godina, Dan sigurnijeg interneta (SID) postao je važan događaj u internetskom sigurnosnom kalendaru.

Inicijativa je pokrenuta je 2004. u okviru prvog akcijskog plana za sigurniji internet, unutar projekta SafeBorders koji financira EU. Zatim ga je preuzeo Insafe, mreža centara za sigurniji internet. Danas je Dan sigurnijeg interneta izrastao izvan svoje tradicionalne zemljopisne zone i obilježava se u oko 200 zemalja i teritorija na svim kontinentima, a dopire do milijuna ljudi širom svijeta.

Korišten je kurikulum Budi Internet genijalac

Svake godine SID poziva na djelovanje mnogih aktera uključenih u osiguravanje sigurnijeg i boljeg digitalnog okruženja za mlade korisnike, uključujući:

  • donositelje odluka na razini EU-a, nacionalnoj i međunarodnoj razini
  • predstavnike industrije
  • organizacije civilnog društva
  • odgojitelje i roditelje
  • same mlade.

Tim povodom Društvo „Naša djeca” Našice obilježilo je taj dan u suradnji s Osnovnom glazbenom školom Kontesa Dora. Profesorice Adrijana Rajić i Mirjana Rajić su održale radionicu s učenicima glazbene škole. Korišten je kurikulum Budi Internet genijalac udruge Suradnici u učenju.

Cilj radionice je potaknuti učenike na promišljanje kako drugi mogu protumačiti naše poruke, slike i druge sadržaje koje objavljujemo na internetu. U ovoj aktivnosti učenici se predstavljaju koristeći emotikone kako bi naučili da je istu poruku moguće interpretirati na više načina. Učenici će razumjeti da svaki put kada šaljemo poruku, ostavljamo komentar ili dijelimo sliku u virtualnom svijetu, stvaramo medijski sadržaj kojim prezentiramo sebe te će pažljivije pristupati komunikaciji u virtualnom okruženju.

Izvor: Adrijana Rajić, prof. savjetnik

Pročitajte još