Crveni križ Našice sudjelovao na radionici UNHCR-a „Integracija izbjeglica – izgradnja otvorenih zajednica“

 

Crveni križ Našice je u petak u sklopu projekta kojeg Hrvatski Crveni križ u suradnji s UNHCR-om provodi u Hrvatskoj, sudjelovao na radionici „Integracija izbjeglica – izgradnja otvorenih zajednica“ koja je održana u GDCK Valpovo.

Cilj radionice je uputiti socijalne radnike i druge stručnjake na prepoznavanje potreba u zajednici i osmišljavanje aktivnosti usmjerenih na postizanje kvalitetne integracije izbjeglica u lokalnim zajednicama. Na radionici su sudjelovali predstavnici javnog sektora, organizacija civilnog društva, lokalne i regionalne samouprave.

Također, ona se temelji na preporukama iz priručnika „Učinkovito uključivanje izbjeglica – Participativni pristupi za praktičare na lokalnoj razini“ koji je sudionicima predstavila UNHCR-ova viša savjetnica za međunarodnu zaštitu, Mirjana Vergaš koja je pojasnila koji su programi i aktivnosti integracije izbjeglica u hrvatsko društvo te ukazala na terminološke nejasnoće i razlike između migranata, izbjeglica, tražitelja azila i azilanata. Predstavnice službe za integraciju i međunarodnu zaštitu HCK, Maja Kadoić i Ela Kravčenko sa sudionicima su podijelile svoje dugogodišnje iskustvo rada na integraciji izbjeglica. Istaknule su važnost samostalnog obavljanja aktivnosti za učinkovitu integraciju i uključivanje spomenutih osoba u svakodnevni život lokalne

Pročitajte još