Crveni križ Našice sudjelovao na edukaciji pružanja psihosocijalne podrške na terenu i putem telefona

 

Protekla dva dana je našički Crveni križ s volonterima proveo na edukaciji pružanja prvih oblika psihosocijalne podrške na terenu i putem telefona, koja je održana u Osijeku. Sudionici edukacije su naučili i usavršili tehnike psihosocijalne podrške na terenu i putem telefonskog razgovora, kako bi bili što spremniji na nove izazove. Ispred Crvenog križa Našice na edukaciji su sudjelovali: Evica Prišć, Zdenka Korman, Aleksandro Orličnik, Šimun Šarčević Juranić i Igor Feldi.

Kada se dogodi krizna situacija, nesreća velikih razmjera ili katastrofa, svijet kojeg smo dotada poznavali iz temelja se mijenja, a osjećaj sigurnosti pojedinca i zajednice ozbiljno je ugrožen. Velike nesreće i katastrofe ne samo da dovode do materijalne štete i manjka osnovnih resursa za dostojanstveni život, već kod pogođenog stanovništva uzrokuju i snažne osjećaje patnje, gubitka i bespomoćnosti. Istovremeno, pomagači su izloženi brojnim stresnim i rizičnim situacijama, oni pomažu i spašavaju bez odmora, često zaboravljajući na vlastite potrebe. U takvim trenucima, psihosocijalna podrška štiti, brani i osnažuje, te pomaže bržem oporavku.

Predavači su bile trenerice Hrvatskog Crvenog križa koje svojim višegodišnjim iskustvom znanjem i vještinama doprinose provedbi edukacije kojom pripremaju volontere i djelatnike za pružanje psihosocijalne podrške u krizama, velikim nesrećama na terenu i putem telefona.

Provoditelj projekta: Društvo Crvenog križa Osječko – baranjske županije.

Partneri projekta: Gradsko društvo Crvenog križa Beli Manastir, Općinsko društvo Crvenog križa Darda, Gradsko društvo Crvenog križa Donji Miholjac, Gradsko društvo Crvenog križa Đakovo, Gradsko društvo Crvenog križa Našice, Gradsko društvo Crvenog križa Osijek i Gradsko društvo Crvenog križa Valpovo.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Pročitajte još