Cjepivo protiv sezonske gripe 2022./2023. besplatno i za nerizične skupine

Uoči sezone gripe 2022./2023. nabavljeno je 600.000 doza četverovalentnog inaktiviranog cjepiva te je cijepljenje protiv gripe započelo 17. listopada 2022. godine.

Do sredine prosinca nabavljenim cjepivom besplatno su se mogle cijepiti osobe s povećanim rizikom od teškog oblika bolesti i komplikacija gripe. S obzirom na povećani interes za cijepljenjem osoba izvan rizičnih skupina te malu dostupnost cjepiva u ljekarnama, početkom siječnja 2023. godine odobrena je mogućnost besplatnog cijepljenja i osobama koje ne pripadaju rizičnim skupinama stanovništva.

Cjepivo protiv COVID-a i cjepivo protiv gripe, osobe starije od 12 godina mogu primiti istovremeno.

Mole se svi koji se žele cijepiti protiv gripe, da se jave izabranim liječnicima obiteljske medicine i izabranim pedijatrima radi cijepljenja. Termin za cijepljenje poželjno je telefonskim putem unaprijed dogovoriti radi izbjegavanja gužvi koje su povoljni uvjeti za širenje COVID-19, ali i drugih respiratornih infekcija.

O mogućnosti cijepljenja u nadležnom Zavodu za javno zdravstvo, ako nemate izabranog liječnika, također se informirajte i zatražite termin telefonom. O mogućnosti cijepljenja protiv gripe na punktovima za cijepljenje protiv COVID-a, provjerite izravno kod nadležnog zavoda za javno zdravstvo. Punkt za cijepljenje protiv COVID-a koji vodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, na koji se može doći svake srijede poslijepodne bez najave, nudit će i cijepljenje protiv gripe. Cjepivo protiv COVID-a i cjepivo protiv gripe, osobe starije od 12 godina mogu primiti istovremeno.

Pročitajte još