Četrnaesti križni put Udruge „DarNa” u Aleji lipa 2024.

U organizaciji Udruge za kulturu življenja „DarNa“ Našice, u suradnji s Franjevačkim samostanom, održan je prve korizmene nedjelje u Aleji lipa 14. korizmeni križni put koji je predvodio župni sakristan fra Franjo Glasnović, a Križ je nosio predsjednik Udruge Ivan Božiček. Sudjelovalo je 14 čitača crkvenog zbora Brezice iz filijale Brezik Našički i Udruge DarNa, a okupilo se dvjestotinjak vjernika iz Našica i susjednih župa.

Čitan je tekst „Hod Kristove ljubavi“ fra Ivana Mikića, koji je za čitače pripremio vjeroučitelj Ivan Sporinski. Svake korizmene nedjelje izmjenjivat će se skupine čitača i tekstovi kako bi iz raznih vidova bila promatrana muka koju je Krist podnio za naše spasenje. To je prigoda za istinsko i svjedočenje vjere, ljubavi i nade, čiji smisao i puninu prepoznajemo u zajedništvu s Raspetim.

Prvi korizmeni križni put Udruge „DarNa” ostvaren je 2010. na Klarinom brdu

Korizma je milosno vrijeme za preispitivanje osobnoga odnosa prema Kristu koji je za nas raspet i uskrsnuo jer Božja ljubav nadilazi sve naše grijehe i slabosti, jača je od mržnje i smrti, navode iz Udruge. Svjesni tog neizmjernog dara Ljubavi u ozračju ozbiljne krize duha i morala, u vrtlogu izazova vremena u kojem živimo pozvani smo krijepiti se Riječju s izvora života vječnoga zagledani u Krista i BDM – majku Crkve i našu zagovornicu, uvijek otvorena srca za Boga i bližnjega. Iz Udruge podsjećaju da je prvi Darnin korizmeni križni put ostvaren 2010. na Klarinom brdu, nekadašnjem samostanskom brežuljku u središtu grada kako bi se osvijestilo višestoljetno duhovno zajedništvo klarisa, franjevaca i Našičana te otela zaboravu dragocjena kulturno – povijesna baština razorena u doba komunističkog bezboštva sredinom 20. stoljeća. Križni put u Aleji lipa vodi nas simbolično i stvarno do 15. postaje – do uskrsnuća i Uzašašća Gospodnjeg.

Izvor: Julijo Pepelko, tajnik Udruge DarNa

Pročitajte još