„Čarobne ideje” u OŠ kralja Tomislava Našice

U 2. a razredu Osnovne škole kralja Tomislava u Našicama uspješno je proveden eTwinning projekt „Čarobne ideje”. Autorica projekta Ljiljana Kubaša, suautorica Maja Biro iz OŠ I.G. Kovačića Zdenci te Vesna Nedanovska iz Makedonije su osmislile zanimljiv pristup s ciljem poticanja razvoja motoričkih i intelektualnih sposobnosti, kreativnosti te strpljenja kod osnovnoškolske djece.

Aktivnosti i metode učenja

Tijekom nastavne godine, učenici su pod mentorstvom učiteljice Ljiljane Kubaša istraživali i stvarali raznolike prigodne motive od raznobojnog papira. Koristeći tehnike rezanja, savijanja i lijepljenja, učenici su oblikovali raznovrsne motive, razvijajući pritom finu motoriku nužnu za svakodnevne zadatke.

Ključne aktivnosti uključivale su:

  • Rezanje papira: Učenici su usvojili vještine pravilnog korištenja škara, razvijajući pritom preciznost i koordinaciju ruku.
  • Savijanje papira: Kroz različite zadatke savijanja, djeca su vježbala fine motoričke pokrete, neophodne za mnoge svakodnevne aktivnosti.
  • Lijepljenje motiva: Kroz korištenje ljepila i papira, učenici su stvarali složene motive, potičući strpljenje i pažnju prema detaljima.

Razvoj vještina i kreativnosti Projekt je osmišljen s ciljem poticanja mašte, razvoja estetskog osjećaja i logičkog razmišljanja. Kroz kreativne i opuštajuće aktivnosti, učenici su učili na način koji je bio zanimljiv i motivirajući. Projekt je također kombinirao elemente igre, što je ključno za dječji razvoj. Djeca su kroz igru i kreativne zadatke stjecala važne vještine i znanja.

Prednosti projekta

Razvoj fine motorike: Učenici su kroz različite motoričke aktivnosti razvijali vještine potrebne za svakodnevne aktivnosti.

  • Poticanje kreativnosti: Kroz oblikovanje raznolikih motiva, učenici su razvijali kreativnost i maštovitost.
  • Razvoj intelektualnih sposobnosti: Projekt je potaknuo učenike na logičko razmišljanje i rješavanje problema.
  • Razvoj strpljenja i pažnje: Kroz precizne zadatke rezanja i lijepljenja, učenici su razvijali strpljenje i pažnju prema detaljima. eTwinning projekt “Čarobne ideje” ostvario je izvanredan uspjeh u razvijanju motoričkih i intelektualnih sposobnosti učenika, omogućujući im da usvoje ključne vještine na zanimljiv i motivirajući način.

Projekt je postao popularan na eTwinning platformi, gdje su mu se pridružili sudionici iz Hrvatske i šire regije, čime je dodatno obogaćeno iskustvo svih uključenih. S dvjesto pedeset članova u Facebook grupi “Čarobne ideje”, projekt je stvorio zajednicu koja podržava kreativnost i inovativne metode učenja, postavši primjer dobre prakse za buduće obrazovne izazove.

Izvor: OŠ kralja Tomislava Našice, Ljiljana Kubaša

Pročitajte još