Budite odgovorni i zaštitite djecu od ozljeđivanja

Kako je za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana uobičajeno učestalije korištenje pirotehničkih sredstava dužni smo upozoriti građane, posebno roditelje na moguće teške i trajne posljedice njihovog korištenja. Nemojte djeci kupovati pirotehnička sredstava koja nisu primjerena njihovu uzrastu i upozorite djecu na opasnosti do kojih može dovesti njihova uporaba! Naime, osim što je korištenje ovih sredstava opasno, njihova prodaja je u Republici Hrvatskoj i zakonski regulirana.

Znate li koje su opasnosti?

Prskalice mogu doseći temperaturu od 982°C
Petarde mogu doseći temperaturu od 500°C
Rakete mogu doseći brzinu od 240 km/h
Najveći broj nesreća uzrokovanih pirotehničkim sredstvima događa se u krugu obitelji i na obiteljskim zabavama

Pirotehnička sredstva

Pirotehnička sredstva (petarde, rakete, prskalice, rimske svjećice, bengalske baklje) nisu igračke već eksplozivna sredstva pa njihovo korištenje može dovesti do teških ozljeda pa čak i do doživotnog poremećaja funkcije pojedinih dijelova tijela kao i njihova gubitka.

Ozljede mogu biti stravične

Djeca su, zbog svoje radoznale prirode i uzbuđenja koje za njih predstavljaju pirotehnička sredstva, posebno ranjiva skupina. Ona ne mogu dobro procijeniti opasnost niti mogu spremno i pravilno postupiti u slučaju da dođe do nesreće. Do nesreća najčešće dolazi zbog tvorničkih nedostataka samog proizvoda te nepažljive i nestručne uporabe. U više od polovice slučaja od pirotehničkih sredstava stradavaju djeca mlađa od 17 godina. Najčešće se ozljeđuju ruke, oči i lice. Može doći i do trajnog oštećenja sluha i vida. Najčešće vrste ozljeda su opekotine.

Podjela, uporaba i prodaja pirotehničkih sredstava u Republici Hrvatskoj propisana je Zakonom o eksplozivnim tvarima („Narodne novine“ 178/04, 109/07 i 67/08 i 144/10).

Prema ovom Zakonu pirotehnička sredstva svrstana su u grupu eksplozivnih sredstava. Uporaba ovih sredstava zabranjena je u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba. Za sve one koji se ne pridržavaju Zakona o eksplozivnim tvarima propisane su novčane kazne i to od 20.000 do 40.000 kuna za pravne osobe i od 1.000 do 4.000 kuna za fizičke osobe.

Izvor:https://www.zjz-zadar.hr/

Pročitajte još