Budi i ti autor “Priča bez honorara”

Projekt Priče bez honorara nastavak je projekta I veliki i mali svoje slovo su dali iz 2022. godine, ovaj put  s malo drugačijim konceptom.  Cilj je animirati punoljetne osobe da stanu bok uz bok malim literatima; kako su mali autori neafirmirani i kod odraslih su nam cilj neafirmirani pisci odnosno osobe koje se nisu okušale kao (ozbiljniji) pisci i zainteresirati ih da se angažiraju na pisanju svojih vlastitih redaka jer je cilj udruge Mlada pera u 2024. stvoriti, uz pomoć velikih i malih, čim više redaka koji će graditi pjesme, priče, knjige…

Gorkić Taradi, predsjednik udruge Mlada pera ove će godine objaviti svoju petu knjigu raznovrsnih književnih formi – priče, pjesme, haiku, anegdote, aforizmi…a posebno poglavlje bilo bi Priče bez honorara  u kojem će biti vaše priče ili pjesme ili neki drugi oblik književne forme. Važno je da niste afirmirani pisac odnosno smijete imati samo jednu samostalno objavljenu  knjigu.

  • Animiranja odraslih osoba da na ovaj način zapravo podrže mlade autore ima niz važnih aspekata koji doprinose kulturnom i društvenom razvoju. Evo nekoliko ključnih razloga zašto je to važno:
  • Poticanje kreativnosti kod odraslih: odrasli često imaju bogato iskustvo i znanje koje mogu prenijeti kroz svoje priče. Poticanje ih da se izraze kroz pisanje može rezultirati originalnim i inspirativnim djelima koja će obogatiti kulturnu scenu.
  • Povezivanje generacija: spajanjem odraslih i mladih autora, stvara se most između generacija. Odrasli mogu pružiti mentorstvo, dijeljenje svojih životnih iskustava, dok mladi donose svježe ideje i perspektive. Takva interakcija može rezultirati stvaranjem djela koja su relevantna i inspirativna za širu publiku.
  • Povećanje svijesti o mladim talentima: mladi autori često nemaju priliku biti primijećeni u masovnim medijima. Objavljivanje knjiga koje kombiniraju rad mladih i odraslih autora pomaže u stvaranju svijesti o talentima koji možda nisu dovoljno prepoznati.
  • Stvaranje zajednice autora: objavljivanje knjige može potaknuti stvaranje zajednice autora koja podržava jedni druge. To može rezultirati razmjenom ideja, resursa i iskustava te poticanjem daljnjeg razvoja svakog pojedinca.
  • Promicanje pismenosti: aktivnosti poput pisanja, čitanja i objavljivanja knjiga potiču razvoj pismenosti. Ohrabrivati odrasle osobe da se uključe u takve aktivnosti pridonosi stvaranju društva u kojem je pismenost cijenjena i poticana.
  • Izgradnja trajnog nasljeđa: objavljivanje knjiga koje uključuju rad mladih i odraslih autora može rezultirati stvaranjem trajnog nasljeđa. Te knjige mogu ostati kao svjedočanstvo suradnje i stvaralaštva koje prelazi generacije.

Svi pristigli radovi bit će objavljeni na portalu Top generacija i/ili Međimurje info, a odabrani koji uđu u knjigu dobit će po nekoliko primjeraka knjige te sudjelovati na promociji iste. Slanjem radova pristajete da oni budu objavljeni na portalu i u knjizi bez honorara te da se vaša imena mogu medijski objaviti. Planirani rok za izdavanje knjige je druga polovica ove godine.

Pročitajte još