Buđenje vinogradarske baštine: nova era Frankovke

Na vinskom položaju Srednjak, jednom od najstarijih položaja, u Feričancima danas je započela sadnja novog vinograda. No, to nije sadnja, nego za feričanačko vinogorje i vinariju Enosophia, povijesna – sadnja matičnog nasada Frankovke.

„Pri kraju smo prve faze postupka masovne klonske selekcije naše najzastupljenije sorte frankovke. U taj projekt smo ušli sa Agronomskim fakultetom u Zagrebu, čiji je voditelj prof.dr. Darko Preiner, koji je predstojnik Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo. U suradnji s njima 2022. godine započeli smo označavanje elitnih nasada u našem najstarijem vinogradu Frankovke iz 1973. godine. Označili smo ga i promatrali cijelu sezonu, pratili njegova ampelografska obilježja i proveli zdravstveno testiranje, odnosno ELISA test akako bi bili sigurni da ti trsovi nisu zaraženi virusima. Slijedila je rezidba, te smo priredili plemke, dostavili ih u rasadnik, s kojim surađujemo godinama, gdje su proizvedene sadnice. Priprema, njega, dozrijevanje i praćenje novih loznih sadnica trajala je cijelu prošlu godinu. Danas su spremne za sadnju novog matičnog vinograda na površini od 5 ha(oko 25 000 sadnica).

Glavni cilj cijelog ovog projekta je individualna klonska selekcija. Ovim cijelim projektom želimo dobiti identificirani, ujednačeni, selekcionirani klon pod nazivom – feričanački klon frankovke. To je dugotrajan i zahtjevan proces, ali tradicija uzgoja ove sorte u feričanačkom vinogorju još od doba Austro – Ugarske zaslužuje ozbiljan znanstveni pristup selekcioniranju pozitivnih karakteristika koje se ponavljaju sa svrhom poboljšavanja same sorte, a sukladno tome i vina. Cijelim ovim projektom želimo dokazati da smo podneblje koje je najbolje za proizvodnju Frankovke u Hrvatskoj, što već i dokazujemo kvalitetom svojih vina u svim kategorijama. Želimo dodati vrijednost Feričancima kao vinogorju i postaviti dobre temelje za budućnost vinogradarstva u ovom kraju. Također želimo i znanstveno potkrijepiti i staviti točku na i da najbolja vina dolaze isključivo od najboljeg grožđa.” – izjavila je Lucija Kovačević, glavna enologinja vinarije Enosophia.

Pripremila za Enosophiu: Jenette Marija Šimić

Pročitajte još