Bogatim programom obilježen Dan osječkih branitelja

Dana 28. lipnja 1991. godine osnovana je slavna 106. brigada ZNG RH Osijek, a u spomen na taj događaj u petak (28. lipnja 2024. godine) je bogatim programom obilježen Dan osječkih branitelja, Dan dragovoljaca Osječko – baranjske županije i Dan 106. brigade Zbora narodne garde. U sklopu proslave potpisan je Sporazum o suradnji između Udruge veterana 106. brigade ZNG RH Osijek, Udruge dragovoljaca – veteran Domovinskog rata HVO – podružnica Orašje i Udruge veterana OVK Mitrovica. Cilj potpisanog Sporazuma je unaprjeđenje lokalne zajednice i stvaranje projekata i programa na korist branitelja i njihovih obitelji. Svečanosti potpisivanja nazočili su zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin i obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić.

„Drago mi je da će ovim Sporazumom međusobna suradnja veteranskih udruga biti dodatno osnažena i produbljena. Siguran sam da će zahvaljujući njemu lakše ostvariti projekte od velikog značaja za braniteljsku populaciju i njihove obitelji, onako kako mi to činimo u Osječko – baranjskoj županiji, ali i Republici Hrvatskoj. Na današnji dan osnovana je osječka 106. brigada, valpovačka 107., brodska 108. i vinkovačka 109. brigada, tako da slobodno možemo reći da je 28. lipnja dan slavonskih branitelja.” – istaknuo je Lukić.

Nužno je prisjećati se žrtve i odati pijetet svim braniteljima

U večernjim satima organiziran je svečani mimohod od Trga Ante Starčevića do Kapelice Kraljice Mira na kojoj su položeni vijenci i upaljene svijeće. U mimohodu su uz branitelje sudjelovali i obitelji poginulih branitelja i civila, izaslanstva Grada Osijeka i Osječko – baranjske županije, pripadnici Hrvatske vojske i policije, carina, civilna zaštita, javna vatrogasna postrojba, članovi navijačke skupine Kohorta te građani. Obnašatelj dužnosti osječko – baranjskog župana Mato Lukić rekao je da su upravo na današnji dan osnovane sve slavonske brigade koje su sudjelovale u žestokim borbama na području istočne Hrvatske, a kasnije i cijele Hrvatske.

„Neki su i danas ovdje, zajedno smo položili vijence i upalili svijeće kako bismo se sjetili svih onih koji su položili živote. U tri ratne godine u osječki KBC primljeno je preko 5000 ljudi, od čega je oko 1000 preminulo, što jasno govori kolika je agresija bila na sam grad i područje grada Osijeka. Borba svih postrojbi i hrvatske policije je donijela da Osijek ostane nepokoreni grad i možemo reći sačuva ostatak Hrvatske.” – istaknuo je Lukić.

Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić naglasio je kako je nužno prisjećati se žrtve i odati pijetet svim braniteljima koji su dali najviše što su mogli za hrvatsku domovinu, za obranu Osijeka, nepokorenog grada, a to su njihovi životi. „Mimohod je bio veličanstven, velik i svečan. To je dokaz da se njihova žrtva nije zaboravila.” – istaknuo je gradonačelnik Radić. Dodao je kako Grad ima odličnu suradnju sa svim braniteljskim udrugama te podupire i podržava njihov rad. Podsjetio je kako je prošle godine na njihovu inicijativu obnovljena Kapelica Kraljice Mira na osječkoj Krunskoj utvrdi, za što je iz gradskog proračuna izdvojeno 120 tisuća eura.

„U tijeku je izrada idejnog rješenja veteranskog centra na prostoru bivšeg Hotela Mursa, za koji smo u prosincu s Ministarstvom branitelja potpisali sporazum. Centar bi pružao i zdravstvenu zaštitu i poboljšavao kvalitetu života i socijalnu uključenost za sve branitelje Osijeka i Osječko – baranjske županije.” – kazao je gradonačelnik i najavio kako će se na inicijativu Udruge veterana 3. gardijske brigade “Kune” uskoro jedna ulica u Osijeku zvati po toj brigadi.

Pročitajte još