Bogat program obilježavanja Međunarodnog dana rijeke Drave

Raznovrsnim i atraktivnim programom te s ciljem promicanja posljednje prirodne rijeke u Europi sutra (24. rujna 2021. godine) u Osijeku će se obilježiti Međunarodni dan rijeke Drave.

Organizatori manifestacije su JU Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko – baranjske županije, Osječko – baranjska županija, Grad Osijek, Turistička zajednica OBŽ, Turistička zajednica Grada Osijeka, Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku, JU Županijska razvojna agencija OBŽ, Športska zajednica Osječko – baranjske županije i Prehrambeno – tehnološki fakultet Osijek. Zainteresirane posjetitelje očekuje bogat sportsko – rekreacijski i edukativni program kojeg je predstavio ravnatelj JU Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko – baranjske županije Davor Mikulić.

Cilj ove manifestacije je promicanje bogatstva kulturne baštine, tradicije i suradnje s lokalnim stanovništvom

„Obilježavanje Međunarodnog dana rijeke Drave ove smo godine odlučili organizirati na malo višoj razini. Program počinje u petak, 24. rujna, u 16 sati prijevozom zainteresiranih građana s pristaništa za kruzere na lijevu obalu Drave, a nastavlja se stručnim skupom kojeg će voditi izv. prof. dr. sc. Mirna Habuda Stanić. Nakon toga slijedi regata veslača i utrka na 5.000 metara u organizaciji Udruge Run4Fun, a od 17 sati kreće fišijada. Također, priredit ćemo i pokaznu vježbu pripreme šarana u rašljama, pečene ribe u talandari i fiš paprikaša. Uz to, planiramo promovirati i projekt Amazon of Europe, a otvorili smo i foto natječaj kojim ćemo izabrati 13 fotografija za kalendar naše Javne ustanove. Cilj ove manifestacije je promicanje bogatstva kulturne baštine, tradicije i suradnje s lokalnim stanovništvom.” – kazao je Mikulić.

Važno je obilježavati sve prirodne vrijednosti naše županije

Glavni tajnik Športske zajednice Osječko – baranjske županije Dubravko Ižaković najavio je i niz drugih sportskih događanja ovog vikenda.

„Osim trkačke utrke koja će ići od Copacabane do Zoološkog vrta i nazad, bit će organizirana i biciklijada koja će krenuti od VK Iktus i ići po ulicama grada Osijeka uz vodstvo turističkog vodiča te kanuing od ušća Karašice u Dravu do Copacabane. Ovog vikenda održava i Europski tjedan sporta, Miholjska veslačka regata, edukacija za biciklističke vodiče, Vinski maraton, a nakon toga i međunarodna rukometna utakmica RK Nexe u Našicama.” – rekao je Ižaković.

Zamjenik župana Osječko – baranjske županije Josip Miletić pozvao je sve Osječane da posjete ovu vrijednu manifestaciju.

„Važno je obilježavati sve prirodne vrijednosti naše županije o kojima moramo voditi brigu, baš kao i educirati sugrađane o zaštiti okoliša, počevši od onih najmanjih. Pozivam sve Osječane i njihove goste da u petak podrže ovu manifestaciju kako bismo skrenuli pozornost na važnost očuvanja prirode, kulturne baštine i svega onoga što imamo u našoj županiji.” – poručio je Miletić.

Pročitajte još