Biovrt – u skladu s prirodom

Udruga Biovrt već 8 godina provodi razne programe u suradnji s školama u Međimurju i diljem RH. Nakon pokretanja školskih vrtova u PŠ Novo Selo Rok i OŠ Vratišinec, te suradnji na uvođenju raznih edukativnih sadržaja u brojne druge osnovne škole, ponosni su na našu novu suradnju čiji je rezultat novi školski vrt u OŠ N. Nazora Pribislavec.

Ovu priču krenuli Udruga je krenula razvijati prošle godine na inicijativu same škole i kontakta školskog psihologa Bojana Klapčića. Nakon uvodnih sastanaka, dogovora, početne edukacije učenika škole, prošli su tjedan konačno svi skupa zaprljali ruke i posadili vrt.

U međuvremenu je domar škole Mario Bedić napravio veliki posao oko izrade i pripreme drvenih okvira za gredice, dobili su donaciju zemlje od firme Prijevoz-Varga d.o.o. te su za pripremu učenici viših razreda napunili te okvire i tako pripremili povišene gredice za sadnju. A da bi motivirali učenike za same aktivnosti, Silvija Kolar-Fodor je u travnju održala predavanje “Zašto uzgajati vlastitu hranu” učenicima nižih razreda škole.

Učenici su i dalje zaduženi za zalijevanje i sakupljanje malča

I nakon svih priprema, u četvrtak, 6. lipnja, ekipa iz Biovrta je zajedno sa školskim osobljem i učenicima 3.a, 3.b, 4.a i 4.b te 7.c, zasijala i zasadila grah, mahune, mrkvu, luk, salatu, rajčice, kelj, jagode, tikvice, paprike, međimursko zelje, kukuruz, lisnati kelj, rotkvice, peršin, ciklu, razno cvijeće… Vrt su i pomalčirali, da može bolje podnijeti ljetne žege koje slijede.

Učenici su i dalje zaduženi za zalijevanje i sakupljanje malča, a edukacije se nastavljaju u školskom vrtu zajedno s voditeljicom edukacija Silvijom Kolar-Fodor i uz angažman školskog osoblja. Projekt “Školski vrt za velike promjene” financijski su poduprli Međimurska županija i Općina Pribislavec, a veliko hvala i firmi Prijevoz-Varga d.o.o. na donaciji zemlje za povišene gredice u školskom vrtu.

Pročitajte još