Bernardić, Radin, Šimić i Troskot sudjelovali su u radu godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine OESS-a

 

Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a u sastavu voditelj Davor Bernardić, članovi Furio Radin i Hrvoje Šimić te zamjenik člana Zvonimir Troskot, sudjelovali su na najvažnijem statutarnom događaju u godišnjem kalendaru Skupštine, 30 godišnjem zasjedanju PS OESS-a u Vancouveru koje je organizirano uz domaćinstvo kanadskog Parlamenta.

225 parlamentaraca okupljeni iz 50 država Sjeverne Amerike, Europe i središnje Azije raspravljali su na temu “Jačanje regionalne sigurnosti poticanjem demokratskih i uključivih društava: uloga Parlamentarne skupštine OESS-a”.

U fokusu godišnjeg zasjedanja uglavnom je bio rat Ruske Federacije protiv Ukrajine

Petodnevno zasjedanje otvorila je predsjednica PS OESS-a Margareta Cederfelt (Švedska), uz domaćine iz Kanade. Svi govornici su u na otvaranju svojim porukama parlamentarcima, pozivali na jačanje uloge OESS-a u suočavanju s trenutačnim izazovima, uključujući okončanje rata u Ukrajini uz puno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta nacije. Također je istaknuta potreba opreza u okviru cijele regije OESS-a, uključujući zapadni Balkan gdje rastuće napetosti zahtijevaju pozornost te na južnom Kavkazu gdje put do trajnog mira i dalje izgleda “dug i težak”.

U fokusu godišnjeg zasjedanja uglavnom je bio rat Ruske Federacije protiv Ukrajine i njegovi politički, sigurnosni i humanitarni učinci. Ostala važna pitanja o kojima se raspravljalo bila su: politički zatvorenici na području OESS-a, migracije, ekonomska sigurnost i oporavak od COVID-a, dobro upravljanje i borba protiv korupcije, zaštita arktičke energetske infrastrukture, manjinska prava i ranjive skupine, utjecaj tehnologije na ljudska prava, znanstvena diplomacija, onečišćenje plastikom i trgovina ljudima.

Nakon višednevnog rada tri glavna odbora, vrhunac godišnjeg zasjedanja bilo je usvajanje Vancouverske deklaracije, na trećoj plenarnoj sjednici 4. srpnja 2023., koja sadrži preporuke nacionalnim vladama i parlamentima država članica OESS-a.

Zabrinutost je izražena i zbog prijeteće nuklearne retorike

Stalni odbor, na kojemu je po funkciji voditelja izaslanstva sudjelovao Bernardić, između ostalog jednoglasno je odobrio prijedlog ukrajinske delegacije u PS OESS-a za osnivanje nove parlamentarne radne skupine (ad hoc odbora) za učinkovitiju koordinaciju podrške Ukrajini. Cilj novog odbora bit će osigurati da rat ostane na vrhu aktivnosti Parlamentarne skupštine i da Skupština u potpunosti razmotri potrebe Ukrajine.

Bernardić je član i Političkog odbora gdje je u raspravi istaknuta potpora narodu Ukrajine uz upozorenje da postoji opasnost eskalacije sukoba. Naglašena je potreba zagovaranja mira i dugoročne stabilnosti uključujući korištenje diplomatskih kanala. Zabrinutost je također izražena zbog prijeteće nuklearne retorike kao i prijenosa taktičkog nuklearnog oružja Bjelorusiji.

Šimić je član Glavnog odbora za ekonomska pitanja, znanost, tehnologiju i okoliš na kojem su članovi u raspravi istaknuli utjecaj rata u Ukrajini na regionalnu energetiku naglašavajući da je diversifikacija energije pragmatična ali i sigurnosna briga. Također je istaknuto razmatranje mogućnosti pravno obvezujućeg međunarodnog ugovora o plastičnom onečišćenju a kao ključna je istaknuta ekonomska sigurnost žena, uključujući pružanje skrbi o djeci i osiguranje jednakih mogućnosti.

Radin je član Glavnog odbora za demokraciju, ljudska prava i humanitarna pitanja u čijem radu je sudjelovao i zamjenski član Troskot. U raspravi su pokrenuta pitanja u vezi s migrantima koji se utapaju u Sredozemnom moru, potrebom za većim ulaganjem u misije promatranja izbora, ratnim zločinima i humanitarnim učincima rata u Ukrajini te demokratskim nazadovanjem.

Na svakom godišnjem zasjedanju održavaju se redovni izbori za skupštinske dužnosnike (predsjednika, potpredsjednike, rizničara te vodstva glavnih odbora:predsjednike, potpredsjednike i izvjestitelje). Nakon punog mandata, Margarete Cederfelt, za predsjednicu PS OESS-a u drugom krugu izabrana je finska parlamentarka, dosadašnja potpredsjednica, Pia Kauma.

U okviru događaja u Vancouveru hrvatska delegacija održala je niz bilateralnih sastanaka te sudjelovala na četiri popratna sastanka, te sastancima političkih grupa.

Bernardić je kao potpredsjednik Grupe puta svile sudjelovao u vođenju sastanka skupine 27 izaslanstava država članica. Na sastanku su se uz ostala pitanja dogovorile predstojeće aktivnosti s naglaskom na poticanje gospodarske suradnje.

Izaslanstvo je sudjelovalo na okruglom stolu kanadske delegacije o temi “Razmatranja vezana uz spol u oružanim sukobima:parlamentarna perspektiva”. Bilateralni sastanci održani su sa švedskim, belgijskim, britanskim, austrijskim, finskim, ciparskim,talijanskim, španjolskim, ukrajinskim, kanadskim, azerbajdžanskim, mongolijskim, bugarskim, bosansko – hercegovačkim te parlamentarcima SAD-a.

Za vrijeme službenog boravka u Vancouveru Izaslanstvo je posjetilo hrvatsku katoličku župnu crkvu “Prečisto srce Marijino” koju vodi fra Slaven Milanović Litre. Fra Slaven je predstavio rad Župe, brojnost župljana te uzajamnu povezanost. U okviru župnih prostora održavaju se kulturne manifestacije, prigodna druženja i svečana obilježavanja. Osobito je počašćen što je u sastavu Izaslanstva bio potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin. Također je održan sastanak i druženje s predstavnicima hrvatske zajednice u Vancouveru koju vodi George Kovacic. Sastanak je protekao u izuzetno srdačnom ozračju. Hrvati u Vancouveru redovno prate saborske sjednice, zanima ih opća i politička situacija u Hrvatskoj a osobito raduje da njihovi potomci razmišljaju a neki već i planiraju povratak u Republiku Hrvatsku unatoč materijalnoj sigurnosti koju imaju u Vancouveru.

Pročitajte još